Stockholm

Bomb med fjärrutlösare hittad i gängmiljö – ingen åtalas

Av: 

Karl Enn Henricsson

NYHETER

Då polisen slog till mot ett garage hittades en pistol, ett automatvapen – och en bomb med fjärrutlösare.

– När man med en mobiltelefon ringde upp en mottagare så skulle bomben kunna detonera, säger åklagare Gunnar Zetterqvist.

De senaste månaderna har en rad sprängdåd skakat Sverige. Så sent som förra veckan detonerade tre sprängladdningar i Stockholmstrakten, bland annat på Södermalm.

Men polisen kan ha förhindrat ytterligare sprängattentat. Då polisen slog till mot ett garage norr om Stockholm hittades en pistol, ett automatvapen och mängder av ammunition.

Dessutom hittades “beståndsdelarna för iordningsställandet av en fjärrutlöst bomb”, enligt ett PM från polisen.

Åklagaren: Skulle kunna detonera bomb med hjälp av mobil

– Ja, det handlar om en bomb. Om jag förstått det rätt fanns det utrustning som skulle kunna sättas ihop till en fjärrutlösare. När man med en mobiltelefon ringde upp en mottagare så skulle bomben kunna detonera, säger åklagare Gunnar Zetterqvist.

Bakgrunden till tillslaget är att en man i 20-årsåldern i mars greps misstänkt för att, tillsammans med flera andra män, ha stulit gods värt flera miljoner kronor. Mannen kopplas av polisen till den kriminella grupperingen HSL, Head shotligan.

Mannen hade vid gripandet en nyckelknippa, där en av nycklarna gick till det aktuella garaget.

Mannen dömdes nyligen för den grova stölden, och han var även misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, vad gäller bomben.

Misstänks ha skjutit mot bil

– Han och en annan person utreddes för sprängmedlet, men de kommer inte åtalas för det. Vi har letat efter fingeravtryck och dna, men det går helt enkelt inte att koppla någon enskild person till sprängmedlet, säger Gunnar Zetterqvist.

Om vad bomben eventuellt skulle användas till, säger åklagaren:

– Det vet jag inte, men min uppfattning är att den har hanterats inom ramen för en kriminell miljö.

Ingen åtalas heller för att ha hanterat det ”rostiga” automatvapnet som hittades i garaget. Däremot åtalas mannen för grovt vapenbrott för att ha hanterat pistolen, och för grovt olaga hot då han misstänks ha avlossat skott mot en bil.

Ytterligare en man åtalas för att ha hanterat vapnet.

Båda åtalade nekar till brott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa fint hemma med vacker vårbukett - beställ hos Interflora.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Explosion på Södermalm: ”Hela hotellet skakade”

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Brott

Vapenbrott

Sprängdåd