Nu får spanjorerna motionera ute igen

Publicerad 2020-05-03

Efter att ha levt inomhus i sju veckor får nu spanjorerna motionera utomhus igen. I Barcelona trängs glada motionärer på gatorna, trots att det är tidig söndagsmorgon. En av dem är Lotta Nilsson.

– När dom öppnade dörren bara vällde vi alla ut. Det var WOW!

Det var den 14 mars som spanjorernas karantän inleddes. Under sju veckor kunde man endast lämna hemmet för att handla mat och medicin, rasta husdjur och för att utföra samhällsbärande jobb. Men nu är det slut på det.

Landet ska öppnas upp och som en del i detta så får man gå ut och motionera.

Lotta Nilsson är en av alla glada barcelonabor som inte är sen med att njuta av sin nya frihet.

– Nu tar vi alla chansen, vi var så trötta på att vara inne.

Hur har veckorna varit?

– Det har varit konstigt. Man har känt känslan av att allt inte är som det ska. Har känts som konstig oro. Ett undantag. Det är inte en riktig vardag och inte riktig helg. Allt har flutit samman.

Lotta Nilsson

Olika tider för olika åldersgrupper

Det är nu tillåtet att vara ute olika timmar för motionärerna. Olika åldersgrupper har olika tider då de får röra sig ute. Allt för att skydda riskgrupper.

Lotta, som passar på att ta en tidig söndagspromenad, konstaterar att det är många som passar på att ta sig ut.

– Folk är ute och cyklar, joggar och är ute med hunden. Det är söndag och klockan är halv nio och det brukar inte vara fullt här ute vanligt sett.

Strandpromenaden i Barcelona.

Landet öppnar upp i fyra steg

Landets premiärminister Pedro Sanchez gick ut på Twitter i helgen och uppmanade invånarna att ta ansvar nu när restriktionerna börjat lättas. Planen är att landets nedstängning ska fasas ut i fyra steg fram till i slutet av juni.

Spanien är ett av de länder som drabbats allra hårdast av coronaviruset, och har rapporterat strax över 25 000 döda och minst 216 582 har smittats.

Barcelona vid solnedgången.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen