Gödsellukt stoppade megafesten

Studenterna i Lund festade i annan park

Uppdaterad 2020-05-01 | Publicerad 2020-04-30

Ett ton hönsgödsel har spridits i Stadsparken i Lund – målet är att förhindra Sveriges största spontanfest med vanligtvis 30 000 besökare.

– Lund får inte bli ett epicentrum för smittspridning av covid-19, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Ett femtiotal studenter festade i stället i en annan park.

En sur stank spred sig över Stadsparken i Lund på torsdagsmorgonen. Det är effekten av den spridning av hönsgödsel kommunen tagit beslut om.

Tanken är att det ska stoppa Sveriges största spontanfest som brukar infinna sig i parken varje år. En vanlig valborgsmässoafton samlas stora mängder människor för att festa. Ett orosmoment för spridning av covid-19.

– 30 000 personer brukar samlas här på liten yta. Där skulle smittspridning kunna ske mycket snabbt, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

För en vecka sedan tog kommunen beslut om att sätta upp ett högt staket runt Stadsparken för att förhindra människor att komma in. Men kommunledningen vågade inte lita på att inte folk skulle klättra över. Då kom man på idén att sprida gödsel under festdagen för att avskräcka folk att sätta sig. Något som också förbättrar gräsmattan.

Metoden hade effekt. På torsdagsmorgonen var Stadsparken tom på festsugna. De enda på plats var journalister, politiker och parkarbetare.

Finns det inte en risk att folk samlas på ett annat ställe?

– Det klart att det finns en risk med fest på annat håll. Men då tror jag att det kommer bli med mindre folk på samma plats och att det bli utspritt, säger Philip Sandberg.

Det luktar en del och kommer göra det i centrum i flera dagar. Vad tänker du om det?

– Jag tror att de flesta Lundabor kommer ha överseende med det i år – utifrån syftet.

Spridandet av hönsgödsel dokumenteras av media.

Festade i annan park

En del studenter ville inte ge upp tanken på en valborgsfest och begav sig istället till parken Hans backar. Några hade picknick och några spelade frisbeegolf. Men det var långt ifrån 30 000 människor på plats, snarare knappt 50.

En grupp med 14 studenter hade samlats i ett vindskydd för att dricka öl och grilla korv.

– Man får gilla läget. Det är lika kul här. Dessutom är vi färre än 50 här tillsammans, säger Erik Gustavsson, 23 år.

Studenterna satt nära varandra i vindskyddet. Men de resonerade som så att de kände sig friska och att de var i en ålder där de inte skulle bli allvarligt sjuka.

Erik Gustavsson förklarade också att det var okej för han tänkte inte besöka sina äldre släktingar på ett bra tag. Han fick medhåll från kompisarna.

– Vi alla här umgås ändå mycket överlag så det känns inte jättekonstigt att vi träffas här nu, säger Emelie Urzander, 22 år.

Är det bra att träffas så många här?

– Nej, egentligen inte men vi är unga och vi kommer inte träffa våra äldre släktingar på länge.

23-årig Benny Lai är en av många studenter som idag är besviken över att megafesten ställts in.

– Vi vill ändå hänga i Valborg eftersom det är tradition. Men det är umgänget som är viktigt. Detta är lika mysigt.