Lärare dog i covid-19 - var fjärde i personalen smittad

Publicerad 2020-05-02

En lärare i 60-årsåldern på Kågeskolan i Skellefteå dog under påsken i covid-19.

Efter att ha testat alla i personalen visade det sig att var fjärde bar på smittan.

– Jag vet att de som testats positivt är allt ifrån de som är sjukast till de som inte upplevt att de var sjuka, säger Anders Bergström, skolchef i Skellefteå kommun.

En lärare i 60-årsåldern vid Kågeskolan i Skellefteå, som varit smittad av covid-19, avled under påsken. Sjukfrånvaron bland personalen har varit hög, vilket resulterade i att skolan stängde den 21 april, som Aftonbladet tidigare berättat.

I mitten på förra veckan startade Region Västerbotten en smittundersökning på skolan. Resultatet, som kom i onsdags, visade att var fjärde i personalen, 18 av 76, bar på smittan. Resultatet av undersökningen visade framförallt på en smittspridning mellan personal som arbetar i de högre årskurserna.

– Med tanke på smittspridningen så är det ju ungefär vad vi hade förväntat oss. De har ju varit sjuka så länge, det började redan i början på april, så det är skönt att få det bekräftat och att vi vet läget, säger Anders Bergström, skolchef i Skellefteå kommun.

Kågeskolan.

Skolan planerar att öppna

Testerna visade endast om personen bär på viruset vid tillfället för provtagningen och inte om man har haft viruset tidigare.

– Jag vet att de som testats positivt är allt ifrån de som är sjukast till de som inte upplevt att de var sjuka, säger Anders Bergström.

Kågeskolan räknar med att kunna återuppta undervisningen igen som planerat på måndag.

– Bedömningen är att vi ska klara av att öppna men vi får se när vi närmar oss, säger Anders Bergström.

Provtogs tre gånger

En anhörig till läraren som avlidit har tidigare berättat för SVT att personen, som var närmare 60 år, provtogs tre gånger innan covid-19 kunde bekräftas.

– Händelseförloppet gick väldigt snabbt när det väl blev kritiskt, och först efter färdig obduktion fastställs dödsorsaken, säger den anhörige.

Aftonbladet har varit i kontakt med en anhörig till läraren, men som inte vill kommentera något ytterligare.

Enligt smittskyddsläkaren på Region Västerbotten Gunilla Persson sticker Kågeskolan ut.

– Det har inte funnits någon skola med liknande problematik varken i länet eller i landet. Myndigheten känner inte till att någon annan skola har en liknande situation, sa hon på en presskonferens i förra veckan.

Coronavirusprover.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen