Kamp mot möss på klipp-öar

TT

Publicerad 2019-07-08

Farallonöarna är skyddade på grund av dess rika djurliv. Men nu orsakar en musinvasion kaos i det lokala ekosystemet. Arkivbild.

Är 1,5 ton råttgift som dumpas med helikopter rätt sätt att bekämpa en mössinvasion på några öar med rikt djurliv? Myndigheter och organisationer i USA är oense om det.

De ogästvänliga Farallonöarna utanför San Francisco i Kalifornien gavs smeknamnet "djävulens tänder" av sjömän på 1800-talet.

Men det som verkar som ett helvete för människan, är något av ett paradis för djurvärlden. Här finns en av världens största häckningsplatser för sjöfåglar, inklusive den hotade kaliforniska stormsvalan. De samsas med sjölejon och sälar, och i det omgivande vattnet simmar fler än 18 olika arter av valar och delfiner.

Möss och ugglor problematiska

Men ett djur som inte hör hemma på ön ställer till problem, nämligen möss, som råkade introduceras på öarna av sjömän under guldrushen.

– Du kan se gräset röra sig av alla möss. Så många är de. De är som ett pestliknande angrepp, säger Doug Cordell vid den ansvariga myndigheten till CBS lokalkanal Kpix 5.

Överflödet av möss lockar dit en annan gäst, nämligen prärieugglan. När mössens antal minskar under vintern jagar ugglorna i stället stormsvalans ungar.

Den kontroversiella lösningen som myndigheten förespråkar är att dumpa 1,5 ton av råttgift med helikopter på ön.

– Det är som att använda sig av ett hagelgevär för att jaga en myra, säger Richard Charter vid naturorganisationen Ocean Foundation till Los Angeles Times.

Värt risken

Organisationen befarar att giftet kommer att transporteras uppåt i näringskedjan, och skada övrigt djurliv. Bland annat har giftet hittats i döda pumor på fastlandet som de fått i sig via mindre bytesdjur.

Men även om fisk- och djurlivsmyndigheten medger riskerna så anser de att de vida av de positiva effekterna är större.

– Om vi inte trodde att det här alternativet dramatiskt skulle vara fördelaktigt för öarna, säkert och effektivt, så skulle vi inte rekommendera det, säger Cordell till Los Angeles Times.