”Vi är döda oavsett” – tiotusentals fast i Aleppo

Av: Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Det som började som en lyckad evakuering ur den krigshärjade staden Aleppo har stoppats efter att vapenvilan brutits.

En konvoj med evakuerade fick vända och historier om de som flytt – och de som försöker fly fortsätter att nå ut till omvärlden.

– Jag ser rädslan i mina barns ögon, säger Suheir som flyr med sina barn, det ena blott 20 dagar gammal.

En skadad syrisk man har precis anlänt till den syriska sidan av gränsen mot Turkiet, den 16 december. Han väntar med sin dotter utanför ett sjukhus.
Foto: AFP
En skadad syrisk man har precis anlänt till den syriska sidan av gränsen mot Turkiet, den 16 december. Han väntar med sin dotter utanför ett sjukhus.

– Det var sista gången jag såg Aleppo.

Mohammad är en av de fler än åtta tusen människorna som evakuerats från de sista distrikten i Aleppo som kontrolleras av oppositionen och fördes till det rebellkontrollerade territoriet i väst. Han är professor och berättar för AFP att han nu sörjer att behöva lämna sin hemstad.

– Jag sparkades ut. Det enda jag tänker på är att få träffa mina släktingar... Många människor är fortfarande där inne i Aleppo och väntar, säger han.

”Jag ser rädslan i mina barns ögon”

Suheir förlorade sin make i en granatexplosion. Nu är hon på flykt med sin syster och sina två barn: två-åriga Yasser och hans syster Sana, blott 20 dagar gammal.

– Jag ser rädslan i mina barns ögon, säger Suheir till The Guardian.

Sana är invirad i en svart abaya och är inte medveten om striderna som rasar omkring henne. Familjens öde är bara ett av de tiotusentals som flyr de blodiga striderna i Aleppo, som har kommit att bli det syriska inbördeskrigets epicentrum.

Cirka 8500 evakuerades

Den syriska regeringen är nu nära att återta hela Aleppo, som delvis har kontrollerats av rebeller i fyra år.

Sent under natten mot torsdagen inleddes den nya vapenvilan i Aleppo efter att den förra brutits på bara några timmar. Senare på dagen hade evakueringen inletts. Cirka 8500 människor, inklusive 3000 rebeller, (AFP, Telegraph) fick lämna i de gröna bussar som nu syns på världens mediers förstasidor.

– Evakueringen går mycket långsamt, folk stod på varandra, det var enorm trängsel, säger Ahmad Deiri till Ekot, när han kommit ut på landsbygden utanför staden.

Han säger att det var svårt att ge sig av.

– Det är känslor av sorg, men samtidigt glädje att slippa undan dödandet, men att ge sig av från ditt hem och marken där du växt upp är svårt, kanske kommer vi inte alls att kunna återvända igen till Aleppo, säger Ahmad till Ekot.

Bussar fick vända – fyra dödades

På fredagen kom nyheten om att den korta vapenvilan avbrutits. Båda sidorna i kriget säger att den andra sidan bröt den, rapporterar AFP.

Al Jazeera berättar om vittnen som säger att en hel buss-konvoj full med cirka 1000 evakuerade stoppades när den nådde regeringskontrollerade områden.

– De tvingade oss ut ur fordonen, tvingade oss att lägga oss platt på marken och tog våra kläder. Därefter hörde vi skottlossning. När vi tittade upp var fyra personer döda, säger vittnen till kanalen.

En ytterligare faktor som störde vapenvilan var när liknande evakueringar från byarna Fua och Kefraya i provinsen Idlib stördes. The Guardian skriver att militanter med al Qaida-kopplingar hindrade evakueringarna, som var en del av överenskommelsen för vapenvilan.

Röda Korset: ”Tusentals väntar ut hjälpen i kylan”

Enligt FN är så många som 50 000 fortfarande fast i staden och deras situation har blivit alltmer desperat.

Pawel Krzysiek övervakar evakueringen för Röda Korsets räkning och säger till The Telegraph att tusentals civila väntar ut hjälpen i fruktansvärd kyla, i väntan på bussar som inte kommer.

– Människor eldar upp vad helst de kan för att hålla värmen, säger han. Det är verkligen så kallt. Alla har inte tillräckligt med kläder och det finns inte mycket mat eller vatten till dem.

Assad firar – Obama: ”Världen enas i skräck”

På torsdagen firade Syriens president Bashar al-Assad det han kallade ”Aleppos frigörelse” och säger ”Historia skrivs av varje syrisk medborgare”, i ett uttalande som sändes ut på presidentens egna Youtube-kanal.

Rysslands president Vladimir Putin säger att nästa steg för freden i landet är ett rikstänkande vapenstillestånd – efter att Aleppo återtagits.

Men alla är inte glada. På fredagen sa USA:s president Barack Obama att ”världen enas i skräck” över striderna i Aleppo, som krävt över 30 000 människoliv.

– Ansvaret för denna brutalitet ligger enbart hos Assads regim och sina allierade i Ryssland och Iran. Blodet från dessa illdåd är på deras händer, sa Obama vid en presskonferens i Vita Huset på fredagseftermiddagen, lokal tid.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kritiserar utvecklingen i staden och säger att Aleppo nu är synonymt med helvetet.

– Blodbadet i Aleppo är ett gapande hål i det globala samvetet, säger han.

”Vi är döda oavsett”

Samtidigt som evakueringarna stoppats, fortsätter historierna om de som flyr, och försöker att fly, nå omvärlden.

En sjuksköterska i östra Aleppo, som inte vill bli namngiven, berättar för New York Times att rebeller stoppade hennes föräldrar och en grupp civila från ett rebellkontrollerat distrikt i västra delarna av staden. Rebellerna varnade för regimens trupper och frågade varför gruppen ville ”gå till de som bombar er”.

– Vi är döda oavsett, svarade en av de flyende, enligt sjuksköterskan.

Farida, en gynekolog som inte ville uppge sitt efternamn, berättar för New York Times att de flesta i hennes närhet planerar att fly.

”Min enda granne, min enda faster och farbror, min sekreterare, mitt hembiträde och min närmaste kollega ska ta sig till regimens områden”, skriver hon i ett SMS till tidningen.

”De är neutrala och vill bara leva, äta och dricka. De bryr sig inte om revolutionen eller religion. Jag känner att jag förlorat en del av mig. Jag kan inte sluta gråta.”

Publicerad:

LÄS VIDARE