Källor: Samtalet med Taiwan var planerat

Uppdaterad 2018-02-22 | Publicerad 2016-12-03

NEW YORK. Delar av Trumps stab ska ha tagit initiativet till Taiwan-samtalet igår, uppger källor för Taipei Times.

Dessutom ska det ha varit planerat.

Nu kan USA:s relation med Kina äventyras.

– Trump visar alla att han är en oförutsägbar politiker, säger Mats Karlsson, USA-kännare.

Under fredagen pratade Donald Trump med Taiwans president Tsai Ing-wen. Det är första gången en amerikansk president, blivande i det här fallet, har direkta diplomatiska förbindelser med Taiwan sedan 1979.

Kina, som anser att Taiwan är en provins, reagerade som väntat. Utrikesministern kallade Trumps agerande för ”småsint”.

– Jag tror inte att det kommer att förändra den långsiktiga Kina-politiken för USA:s regering. "Ett Kina"-politiken är hörnstenen i den välmående utvecklingen av de kinesisk-amerikanska banden, sade utrikesminister Wang Yi enligt Hong Kongbaserade Phoenix TV.

– Vi hoppas att man inte blandar sig i eller skadar den politiska grunden på något sätt.

Experten: Har ingen stategi

Enligt Donald Trumps Twitter var det Tsai Ing-wen som ringde upp för att gratulera till valvinsten. Nu kommer uppgifter att samtalet ska ha initierats av delar av hans Taiwanvänliga stab, uppger källor för Taipei Times.

Trump uppges också ha godkänt samtalet i förväg enligt källorna. Enligt tidningen ska det ha skett På Twitter skrev han själv:

"Taiwans president RINGDE MIG i dag för att gratulera mig till presidentsegern. Tack!".

– Självklart hade båda sidor kommit överens innan samtalet, säger Alex Huan, talesperson för taiwanesiska ledaren, till Reuters.

Den här typen av ageranden från Trump kommer världen att se mer av enligt experten.

– Trump visar alla att han är en oförutsägbar politiker, säger Mats Karlsson, chef för Utrikespolitiska institutet och USA-kännare.

– Det här samtalet visar också att han inte tänker efter och saknar strategi. Istället går han helt på sina instinkter.

”Oberäknelig”

Kinas avvaktande reaktion var väntad enligt Karlsson. Han tror att valet av Trump kommer att påverka USA:s framtida relationer med andra länder.

– Hans handlingar går inte att beräkna. Det kommer att bli en svaghet för USA, omvärlden kommer att betrakta USA annorlunda. Särskilt på lång sikt kommer det att bli en svaghet.

Under fredagskvällen twittrade Donald Trump om samtalet, märkbart irriterad över kritiken:

”Intressant hur USA säljer militärutrustning till Taiwan för miljarder dollar, men jag ska inte acceptera ett gratulationssamtal”.

”Finns bara ett Kina”

Kina anser att Taiwan är en provins i landet och i slutet av 1970-talet bröt USA helt de diplomatiska förbindelserna med staten. Samma år stängdes amerikanska ambassaden i Taiwan.

Kinas utrikesdepartement meddelar att det har framfört en protest till USA, med en uppmaning att se till att upprätthålla den så kallade "ett Kina"-politiken. Då slipper några onödiga spänningar länderna emellan uppstå, anser Kina.

"Det måste verkligen stå klart att det bara finns ett Kina i världen. Taiwan är en omistlig del av landets territorium", skriver departementet i ett uttalande.