Katrin Westling Palm blir ny generaldirektör för Skatteverket

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2017-10-05

Katrin Westling Palm blir ny generaldirektör för Skatteverket.

Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på torsdagen.

Katrin Westling Palm ersätter därmed den tidigare generaldirektören Ingemar Hansson som fick sparken efter omfattande kritik.

Katrin Westling Palm, tidigare generaldirektör på Pensionsmyndigheten, har blivit ny generaldirektör för Skatteverket.

Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på torsdagen.

– Att ha en väl fungerande skatteförvaltning är en förutsättning för den svenska modellen, sa finansministern under pressträffen.

Den tidigare generaldirektören för myndigheten, Ingemar Hansson, fick sparken i februari efter flera beslut som fått stor kritik.

Suttit kvar på sin post – trots avgång

Bland annat avslöjande i SVT:s ”Uppdrag granskning” i april 2016 att Hansson agerat ombud åt sin särbo i en tvist om en skuld på 30 000 kronor till ett arkitektkontor, vilket är oförenligt med hans roll som generaldirektör.

Hansson har även varit i blåsväder efter att ”Uppdrag granskning” avslöjat att och Skatteverkets dåvarande överdirektör, Helena Dyrssen, försökte varna en tidigare arbetskamrat, före detta kabinettssekreteraren Frank Belfrage, för att han granskades av journalister för misstänkt skatteflykt.

I väntan på att en ersättare har Hansson dock suttit kvar på sin post.

Letar ny chef till Pensionsmyndigheten

Katrin Westling Palm har varit generaldirektör på Pensionsmyndigheten sedan 2009. Innan det var hon överdirektör på Skatteverket och dessförinnan departementssekreterare på försvarsdepartementet.

I väntan på att regeringen ska tillsätta en ny generaldirektör för Pensionsmyndigheten blir Maria Rydbeck, nuvarande chef för
ledningsstaben och ställföreträdande generaldirektör på Pensionsmyndigheten, tillförordnad chef skriver Socialdepartementet.