Portugisisk revolutionär död

TT-AFP

Publicerad 2021-07-25

Den portugisiske revolutionshjälten Otelo Saraiva de Carvalho har avlidit. Arkivbild

Hjälten från den portugisiska revolutionen 1974, officeren Otelo Saraiva de Carvalho, har avlidit. Han kandiderade till president två gånger, men satt också i fängelse för sitt medlemskap i en vänsterextremistisk organisation.

Han var känd som enbart Otelo i Portugal och var en kontroversiell person som spelade en nyckelroll i den oblodiga kupp som ledde till slutet på över fyra decennier av militärstyre i landet.

Otelo var arkitekt bakom den så kallade Nejlikerevolutionen i april 1974, en kupp som leddes av oppositionella militärer och som med folkets stöd ledde till sociala, politiska och ekonomiska förändringar i landet.

”Han blev med rätta en av symbolerna för revolutionen som avslutade den längsta diktaturen i 1900-talets Europa, och som banade väg för demokrati”, säger premiärminister António Costas kansli i ett uttalande.

Otelo, som var född i den dåvarande portugisiska kolonin Moçambique, gjorde militär karriär under 1960-talet. Efter revolutionen gjorde han två försök att kandidera till landets president, men misslyckades.

I stället ställdes Otelo 1984 till svars för sitt medlemskap i den vänsterextremistiska organisationen FP-25, som anklagades för att ligga bakom en lång rad rån, mord och attentat. Han dömdes till 15 års fängelse, men benådades 1989.

Otelo avled på Lissabons militärsjukhus på söndagen vid en ålder av 84 år.