”Många kämpar redan för att överleva”

Publicerad 2020-06-18

Cityhandeln kommer att drabbas negativt, det tror Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna vill begränsa genomfartstrafiken på Kungsgatan – och samtidigt förbjuda den helt på Dragarbrunnsgatan.

Beslut som riskerar att göra det ännu svårare för den redan hårt drabbade cityhandeln.

– Det kommer påverka cityhandeln, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan.

Det var i samband med en debattartikel på Aftonbladet som planerna för Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan blev kända, och Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan, är besviken att man inte har informerats tidigare.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att vi inte fått vetskap om detta tidigare. Jag fick höra om detta igår först, vilket faktiskt gör mig besviken, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan, som är övertygad om att ett genomförande skulle få negativa konsekvenser för den redan hårt pressade cityhandeln.

– Det kommer att påverka cityhandeln. Många kämpar redan för att överleva och klara sig igenom nuvarande läge med coronakrisen.

Kungsgatan ska enligt förslaget stängas av för genomfartstrafik.

”Måste bli enklare att besöka city – inte svårare”

Enligt Lisa Thörn måste det göras en ordentlig utredning och konsekvensanalys innan ett beslut kan fattas.

– Det behövs en helhetslösning, och en plan för hur det ska bli med tillgänglighetsfrågan i stort. Det måste bli enklare att besöka city – inte svårare. Vi vill ju ha en levande citykärna, oavsett om man går, cyklar, åker buss eller tar bilen.

Varför tror du att man vill begränsa genomfartstrafiken på dessa gator?
– Jag tror att det här är en känslig fråga, att det framförallt handlar om kraven på miljözoner och utsläppen från bland annat bussarna, fortsätter Lisa Thörn.

– Ser man till övriga Europa så finns det bilfria citykärnor, men där är inte vi ännu, och jag vet att både fastighetsägare och handlare är bekymrade. Det började redan när man valde att inför dubbdäcksförbud på Kungsgatan, det behöver inte bli ännu svårare att besöka citykärnan.

Thomas Sonesson, entreprenör och affärsängel..

”Måste finnas alternativ”

Entreprenören och affärsängeln Thomas Sonesson tror att ett bilfritt city är är helt rätt väg, men inte just nu.

– Tittar man på trenden för resten av Europa så går det mot bilfritt. Men Uppsala är inte moget nu, inte ännu, kanske inom tio år, säger Thomas Sonesson, som tycker tidpunkten är konstig.

– Man behöver inte vara handlare för att tycka att det är konstigt. Hur är det tänkt att man ska lösa tillgängligheten om man väljer att stänga av både Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan. Det måste ju finnas ett alternativ för de som faktiskt är i behov av bilen.

– Redan idag är det knepigt att ta sig fram i centrala Uppsala med anledning av de många ombyggnader som pågår, och det är inte bara i centrum som det är svårt att ta sig fram just nu.

Tror du att många bilägare väljer andra alternativ när det blir svårare att ta sig till centrala Uppsala?
– Ja, jag tror att det blir ett mentalt motstånd. I stället för att krångla sig ned på stan så struntar man i det, och det gynnar i stället externcentrum som till exempel Gränbystaden.

Tycker du att man bör tänka om?
– Ja, om man vill få ett mer levande city. Du kan inte skära av alla rötter om man vill att det ska fortsätta att växa.