Därför bråkar gängen i Gottsunda –”En gammal konflikt”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Daniel Larsson, polisinsatschef.
Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN / AFTONBLADET
Daniel Larsson, polisinsatschef.

En infekterad gängkonflikt rasar just nu i Gottsunda och Valsätra som slutade med ett massgripande på måndagskvällen.

– Det är en gammal konflikt som ligger bakom, säger Daniel Larsson, polisinsatschef, som berättar att man stärker upp rejält för om oroligheterna fortsätter även under kvällen.

Enligt polisen är man ganska säkra på vad som har utlöst gängbråken i Gottsunda och Valsätra som urartade och slutade med ett massgripande på måndagskvällen.

– Det är en gammal konflikt, kanske tio år tillbaka tiden, som ligger bakom det här bråket, säger Daniel Larsson, polisinsatschef, och fortsätter.

– Det har varit småbråk som har kommit och gått allt sedan den här händelsen för tio år sedan. Den senaste tiden ska det ena av det här gänget kränkt det andra på flera olika sätt, vilket har fått det gänget att surna till – och man har då gått man ur huse och dessutom samlat på sig olika tillhyggen i form av järnrör och annat.

Det har alltså ingenting med polisen att göra?
– Nej, det här bråket är inte på något sätt riktat mot polisen.

Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN / AFTONBLADET
Buss fick hyras in för att forsla bort alla som greps i samband med bråket.

Polisbil krockade med personbil

I samband med de kaotiska scenerna i Gottsunda under måndagskvällen krockade en polisbil med en personbil, men den händelsen ska inte ha något att göra med den pågående gängkonflikten.

– Nej, det var helt enkelt bara en olycka, så den bilen hade ingenting med gängbråket att göra, fortsätter Daniel Larsson som också var den som tog beslutet att hyra in stadsbussar för att kunna forsla bort de 19 personerna som greps i samband med insatsen.

– Jag beslutade mig för att vi skulle göra ett massingripande för att försöka lugna ned stämningen på platsen, och då behövde vi en buss för att helt enkelt få med alla.

”Alla som inte är på uppdrag ska vara i Gottsunda”

Polisen tar nu höjd för att konflikten kan komma att fortsätta även på tisdagen.

– Jag har precis varit på plats i Gottsunda, och just är det lugnt på platsen, men vi har förstärkt bevakningen så att alla som inte är på uppdrag ska vara i Gottsunda, fortsätter Daniel Larsson.

– När sedan Rimfrost ansluter senare i eftermiddag kommer också de också att vara på plats i Gottsunda och stärka upp närvaron under kvällen.

Tror ni att oroligheterna kommer att fortsätta?
– Vi planerar för en hög närvaro, i första hand för att förebygga ytterligare oroligheter, men jag kan inte svara för vad vi tror om kvällen.

Publicerad:

LÄS VIDARE