Experten om corona: Astmatiker ska vara extra försiktiga

Publicerad 2020-03-10

Coronaviruset attackerar luftvägarna och kan slå hårdare mot personer med astma.

– De kan få det besvärligare om de smittas, säger Björn Olsen, infektionsläkare.

Personer med kroniska luftvägssjukdomar riskgruppen för att drabbas av coronaviruset. Exakt vilka luftvägssjukdomar det gäller är dock inte helt klarlagt enligt Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi.

”Kommer få det besvärligare”

Men astmatiker, som är känsligare för luftvägsinfektioner än andra grupper, bör vara extra försiktiga i coronatider. Det tycker Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Astmatiker kan ju ofta behöva sjukhusvård vid vanliga förkylningar. Det är ingen rocket science att de kan få det besvärligare vid coronasmitta. Den sätter sig på luftvägarna och går den ner i bronkerna (nedre luftrören) och det sväller upp blir det extra illa, säger han.

Coronaviruset kan slå hårdare mot personer med astma.

Då krävs sjukhusvård. Men behandlingen är en fin balansgång för sjukvården, enligt Björn Olsen.

– Ofta får man bronkvidgande medicin tillsammans med kortison. Kortisonet dämpar inflammationen. Men samtidigt kan för stora doser trigga en virusinfektion.

Så hur ska astmapatienter göra i coronatider?

– Så länge man är välreglerad i sin astma så behöver man inte göra något. Att man kan andas som folk med rätt medicinsk dos är viktigt.

Promenad istället för tunnelbana

Annars gäller samma för astmatiker som för alla andra: vara noggrann med handhygienen.

– Visar det sig att vi får en stor spridning av viruset så ska man kanske försöka ta en promenad istället för att åka tunnelbana. Den som har väldigt svår astma ska man kanske försöka att inte träffa så mycket folk, säger Björn Olsen.

Astmatiker som får symtom och misstänker att de kan ha smittats av viruset ska snabbt ta kontakt med vården.

–Det är viktigt att säga att man har astma och man ska definitivt tala om snabbt ifall läget försämras. Men astmapatienter är vana och brukar vara bra på det, säger Björn Olsen.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen