”Just nu är fokus att komma härifrån” säger Oskar, 20.
Foto: PRIVAT
”Just nu är fokus att komma härifrån” säger Oskar, 20.

Oskar, 20, inlåst i öde byggnad i Österrike

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skidläraren Oskar, 20, sitter inlåst i en öde sjukhusbyggnad i Salzburg.

Han blev transporterad dit med ambulans när han berättade att han kunde vara smittad av coronaviruset.

– Det är helt sjukt. Jag vet inte var jag är någonstans och alla dörrar är låsta, säger han.

Oskar Wikström, 20, från Stockholm åkte tidigare i år ner till Alperna för att arbeta som skidlärare i Bad Hofgastein i Österrike.

Efter några veckor i skidbacken åkte Oskar vidare till Ischgl i Tyrolen för att hoppa in som turistguide en vecka. Olyckligtvis samtidigt med det stora coronautbrottet i regionen.

När två av hans kollegor berättade att de hade smittats av coronaviruset kontaktade Oskar omedelbart sjukvården i Österrike och berättade om sin situation.

– De sa åt mig att jag skulle isolera mig i två veckor. Men när jag berättade att hela skidorten skulle stänga ner och att jag inte hade någonstans att bo kom de och hämtade mig med ambulans i Bad Hofgastein.

”Just nu är fokus att komma härifrån” säger Oskar, 20.
Foto: PRIVAT
”Just nu är fokus att komma härifrån” säger Oskar, 20.

Ensam i hela byggnaden

Oskar fördes till Salzburg sent i fredags kväll. Där placerades han i en stor sjukhusbyggnad på fyra våningar.

– Det är massor av enkla rum och ett kök på varje våning. Och jag är den enda i hela byggnaden.

Oskar blev tillsagd att han bara fick vistas i sitt rum, samt använda den dusch och toalett som finns i anslutning till rummet. Mat skulle levereras av personal och ställas innanför entrédörren på bottenplanet.

På lördagsmorgonen när Oskar vaknade fanns det frukost. Men sedan kom det ingen mat. Och ingen kom heller till byggnaden och tog några tester.

– Jag kände mig helt bortglömd. Till slut började jag ringa runt och frågade vad som hände. Det verkade inte vara någon som visste att jag var här.

Foto: PRIVAT
Oskar har blivit tillsagd att han bara får vistas i sitt rum.

Efter mängder med samtal fick Oskar till slut en matleverans. Då var klockan efter 21 på kvällen.

Inlåst – men inte smittad

Efter det har Oskar bland annat ringt SOS International, UD och Sveriges ambassad i Wien för att berätta att han var inlåst i Salzburg.

Till slut fick han göra en provtagning. Sedan var han ensam igen.

Efter att inte ha hört något på två dagar ringde han återigen ambassaden.

– Då berättade de att jag inte var smittad av coronaviruset och att det snart skulle komma någon och släppa ut mig. Jag började packa väskorna, säger Oskar. 

Men personerna som kom släppte inte ut Oskar, de lämnade bara tre frysta matlådor. Han var tvungen att sitta kvar i karantän, eftersom han kunde ha varit i kontakt med personer som varit smittade.

Vad Oskar ska göra nu vet han inte. Han hoppas bli utsläppt de närmsta dagarna. Hur han sedan ska kunna ta sig hem till Sverige får bli en senare fråga.

– Just nu är fokus att komma härifrån. Resten får jag lösa sen. Jag har inte satt min fot utanför den här byggnaden sedan i fredags. Jag förstår att man inte ska träffa andra om man riskerar att vara smittad. Men ska man verkligen behöva vara inlåst helt ensam i en stor öde byggnad?

Uppdatering: Oskars familj berättar att han under torsdagen till slut har fått lämna den öde sjukhusbyggnaden. Men han får ännu inte åka hem till Sverige. Istället har han förts till en barrackbyggnad i Tamsweg, cirka tio mil söder om Salzburg.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE