”Han ska dömas för mord”

Publicerad 2020-05-19

Carl Fredrikson, 16, knivhöggs till döds – nu ska domen avgöras i hovrätten.

Den 10 januari i år chockades ett helt samhälle när Carl Fredrikson, 16, plötsligt knivhöggs till döds på en gata i Björklinge utanför Uppsala.

Nu tas fallet upp i hovrätten – med ett nytt juridiskt ombud.

– Jag hade inte tagit på mig detta om jag inte trodde på det, säger advokaten Henrik Olsson Lilja, som tror att 17-åringen kan dömas för mord.

Den 17-åring som greps i samband med att 16-årige Carl Fredrikson knivhöggs till döds i Björklinge den 10 januari i år dömdes av Uppsala tingsrätt för dråp till sluten ungdomsvård i två år tidigare.

På tisdagen tas fallet upp igen, den här gången i Svea Hovrätt, efter att tingsrättens dom överklagades av såväl åklagare som målsägare och gärningsmannen själv.

Pappan om sorgen efter mördade Carl

Niclas Fredrikson, pappa till mördade Carl, berättade nyligen för Aftonbladet om sorgen efter sonens död – och varför man valde att överklaga tingsrättens dom.

– Det var först inne i uppvakningsrummet som jag fick veta att han var död, det var ofattbart. Hans rum är orört sedan den dagen. Plånboken ligger där, och en urdrucken läskburk står kvar på skrivbordet, berättade Niclas Fredrikson som vill att 17-åringen ska dömas för mord.

– I min värld har det begåtts ett mord, så enkelt är det, och gärningsmannen ska dömas för det han har gjort.

Advokaten Henrik Olsson Lilja tror att 17-åringen kan dömas till mord.

Byter juridiskt ombud

I samband med att domen tas upp hovrätten på tisdagen har Niclas Fredricson, sambon Lena och brodern Oscar Fredrikson valt att byta juridiskt ombud. Under hovrättsförhandlingen kommer man i stället att företrädas av Stockholmsadvokaten Henrik Olsson Lilja, och han tror att chanserna är stora att brottsrubriceringen kan komma att ändras till mord.

– Ser man statistiskt på det så brukar hovrätten och tingsrätten döma ganska olika, och som jag ser det så är det ett mord som har begåtts.

Varför tycker du att det är mord och inte dråp?
– Om det är dråp beväpnar man sig sällan med ett livsfarligt vapen, alltså en kniv i det här fallet, innan man går till en specifik plats. Dråp kan man dömas till om man till exempel råkar knivhugga någon till döds på krogen. Den här händelsen var betydligt mer planerad än så.

Vad tror du om påföljden om 17-åringen döms för mord?
– Teoretiskt skulle det kunna bli ett fängelsestraff, men i den här åldern är det vanligast att man döms till sluten ungdomsvård. Ser man till straffvärdet för en vuxen person brukar dråp ge ungefär åtta års fängelse, medan mord ger mellan 12–14 år. Men då gärningspersonen är under 18 så beräknar man därifrån med olika straffrabatter, och om jag ska gissa så kanske han får fyra års sluten ungdomsvård.

Finns det någon möjlighet för ett frikännande?
– Chansen, eller risken, är ganska låg skulle jag säga att man väljer att gå på den tilltalades yrkande om att det skulle röra sig om en nödvärnssituation. Men det är klart att det är en möjlighet att det blir så också.

Då kan domen bli offentlig

Hovrätten kommer att behandla fallet på tisdagen och onsdagen, men först om en vecka tror Henrik Olsson Lilja att domen kan bli offentlig.

– Kanske en vecka, eller två. Det beror lite på om det framkommer ny bevisning, och hur pass mycket juridik det blir. Fallet som sådant är lite invecklat, inte minst med tanke på att det är flera målsäganden. Men samtidigt så är målet alltid att det ska skyndas på med tanke på de inblandades ålder, säger Henrik Olsson Lilja som beklagar hela händelsen.

– Det finns en stor anspänning inför detta. Oavsett resultat är det en stor tragedi för alla inblandade parter.

Aftonbladet har sökt 17-åringens offentliga försvarare, Catarina Ceder, utan att lyckas.