Dödliga attacker och bakhåll i Mali

TT TT-AFP

Publicerad 2020-07-03

Ett 40-tal människor har dödats i attacker mot avlägset belägna byar i Mali och i bakhåll.

Minst 30 människor har dödats i nya attacker mot avlägset belägna byar i Mali.

En talesperson för en av byarna är besviken på arméns oförmåga att skydda befolkningen – samtidigt som militären säger sig ha utsatts för ett dödligt bakhåll i samband med händelsen.

Uniformerade män i pick up-fordon dök upp i fyra byar som i huvudsak befolkas av den etniska gruppen dogon, säger en lokal tjänsteman under löfte om anonymitet. Attackerna i Bankass-området på onsdagen krävde "minst 30 döda, däribland kvinnor, barn, åldringar (och) många saknas", säger tjänstemannen som tillägger att mycket egendom också förstördes eller skadades.

Youssouf Tiessogue – byäldste i Gouari, en av de attackerade platserna – säger att attacken pågick mellan klockan tre på eftermiddagen och klockan nio på kvällen. Men ingen hjälp kom.

– Jag beklagar djupt arméns passivitet. De är alltid sena och konfronterar aldrig banditerna även om vi talar om för dem var de är, säger Tiessogue.

Nio dödade i bakhåll

En annan tjänsteman bekräftar det totala ungefärliga antalet dödade i attackerna.

Överste Diarran Kone, talesperson för maliska armén, säger i sin tur att soldater skickades till Gouari på torsdagen, men att nio av dem dödades och två skadades i ett bakhåll i närheten av byn.

I juni uppgav FN att minst 600 civila dödats i år i attacker i Mali.

Miliser för självförsvar

Landet plågas av extrema jihadistgrupper och kriminella gäng – men i år har också det etniskt grundade våldet mellan olika folkgrupper ökat.

Ofta rör det sig om stridigheter mellan dogon och folkgruppen fulani. Miliser som formats för självförsvar har mer och mer övergått till offensiva attacker.

Onsdagens attacker inträffade inte långt från byn Ogossagou, där 31 civila dödades i februari och 160 i fjol. Alla dessa dödsoffer var fulani.

ANNONS