Nu börjar årets corona-anpassade Malmö Pride

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Prideflaggor. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Prideflaggor. Arkivbild.

Malmö Pride blir annorlunda i år på grund av coronaviruset.

En stor del av programmet flyttas digitalt, bland annat invigningen under torsdagskvällen.

– Det är jättesvårt att återskapa paradkänslan men vi ville inte ställa in helt, för Pride behövs, säger Micaela Ibis Kallaris, producent för Malmö Pride.

Från och med i dag torsdag fram till på söndag pågår årets Malmö Pride. En stor del av festivalens program har fått flytta digitalt, men det finns även fysiska moment såsom föreläsningar och workshops som hålls på Scandic Triangeln. Dessa spelas in och kan även ses digitalt.

– Det enda som är helt inställt är parken. Det går inte att göra digitalt, säger Micaela Ibis Kallaris, producent för Malmö Pride.

För att de föreläsningar och workshops som faktiskt genomförs fysiskt ska kunna vara säkra vad gäller smittspridning har arrangörerna sett till att det finns gott om möjligheter att hålla avstånd och att ha en god handhygien, berättar Micaela Ibis Kallaris.

– Vi har halverat antalet stolar i konferenssalarna, så det finns gott om utrymme. Sen har vi massa handsprit, goda möjligheter till att tvätta händerna och även en munskyddsshop.

Foto: Charlotte Strömwall/Pressbild
Sanna Nielsen i rollen som Fanny Brice i musikalen ”Funny Girl”.

Invigningen kommer att sändas digitalt från Malmö Opera klockan 19 på torsdagskvällen. En av huvudpunkterna är Sanna Nielsen, som bland annat kommer att framföra utdrag ur musikalen Funny Girl, som snart har premiär på operan.

”Försöker återskapa gemenskapen”

Inte heller prideparaden kan genomföras fysiskt i år på grund av coronaläget. Istället har man gjort en digital lösning.

– Det är väl klart att paraden är en stå stor grej som hörs syns dans kärlek glädje, vilket är jättesvårt att återskapa digitalt, men det var det eller ställa in.

Foto: Johan Nilsson/TT
Deltagare i Malmös prideparad 2019.

Privatpersoner, myndigheter och föreningar skickar in så kallade digitala vykort, filmsnuttar på max 15 sekunder som sedan klipps ihop till en längre sändning. Detta kommer att sändas på lördag klockan 12, då den fysiska paraden vanligtvis hade ägt rum.

– Vi försöker återskapa gemenskapen genom digitala vykort, det är jättesvårt att återskapa paradkänslan men vi ville inte ställa in helt, för Pride behövs, säger Micaela Ibis Kallaris.

Förutom en digital parad, föreläsningar och seminarier erbjuds även match-making och en digital speed-dating under festivalen.

Foto: Nils Sjöholm
Micaela Ibis Kallaris, producent för Malmö Pride.

”Måste kämpa för alla andra”

Micaela Ibis Kallaris berättar att syftet med prideparaden är att kämpa för allas rätt att älska vem de vill och att vara vem de vill.

– Vi har det bättre i Sverige än i många andra länder och måste vara ett stöd och kämpa för andra. Om vi nu är i länder som har det relativt bra, tryggt och säkert måste vi kämpa för alla andra. För vi ser också hur snabbt det kan backa. Polen har haft en helomvändning, där har vi fått svart på vitt hur snabbt det kan gå. 

– Det är bra att vara en förebild, vilket Sverige är på många sätt, men vi har mycket att göra ändå och måste påverka politiken. Vi är inte helt klara. Den dagen då vi slipper komma ut är vi klara.

Micaela Ibis Kallaris menar att förändring fortfarande behövs, och att läget för hbtq-personer ser annorlunda ut även inom Sverige.

– Många i storstäderna tänker nog inte på att det kan vara annorlunda, värre. På landsbygden exempelvis har man inte samma förutsättningar som vi har i storstäderna.

Foto: Andreas Paulsson
Förberedelser inför kvällens pride-invigning på Malmö Opera.

Köpenhamn och Malmö håller World Pride 2021

Nästa år hålls festivalen World Pride i Malmö och Köpenhamn. Under årets festival i Malmö hålls informationsseminarium inför World Pride, där man kan delta och ställa frågor och påverka inför nästa års stora festival.

En annan programpunkt som Micaela Ibis Kallaris vill lyfta fram är en paneldiskussion som hålls på torsdagskvällen efter invigningen. Där deltar bland annat två aktivister samt representanter från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i en debatt om hur det politiska landskapet ser ut vad gäller hbtq-frågor.

På söndag avslutas Malmö Pride med en ”pride street”, musik och mat på Claesgatan.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE