Nya samtal om nedskjutningen av MH17

TT-Reuters

Publicerad 2019-03-27

Den 20 juli 2014 störtade flygplanet MH17 efter att ha blivit beskjutet över rebellkontrollerat område i Ukraina. Arkivbild.

Regeringstjänstemän från Nederländerna och Australien har haft möten med ryska kollegor för att diskutera vem som bär ansvaret för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina 2014.

– Vi kan inte gå in på detaljer på grund av sekretess, men jag kan säga att vi är fast beslutna att ta reda på sanningen, skipa rättvisa och utkräva ansvar, säger Stef Blok, utrikesminister i Nederländerna.

Flygplanet, en Boeing 777 på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur, exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014 efter att ha träffats av en luftvärnsrobot. Samtliga 298 passagerare, som kom från totalt 17 länder, omkom. Två tredjedelar av dem var från Nederländerna och 38 från Australien.

I maj i fjol slog Australien och Nederländerna fast att planet skjutits ned av en rysk robot och pekade ut Ryssland som ansvarigt för nedskjutningen. Rysslands president Vladimir Putin har tillbakavisat anklagelserna.