Anders Tegnell: ”Vi kan vara förbi det värsta”

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-05-04

Allt färre intensivvårdas i Sverige efter långhelgen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppger sig nu vara ”måttfullt” hoppfull över smittläget.

– Det finns rätt mycket som talar för att i åtminstone Stockholm och omgivande regioner så kan vi nog vara förbi det värsta nu, säger han.

Under måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten – den första efter första maj-helgen – rapporterades 90 nya dödsfall av covid-19 i Sverige.

Sammanlagt har 2 769 människor nu dött av coronaviruset, även om siffrorna bedöms ha en viss eftersläpning.

Från många håll i Europa rapporteras tecken på minskad smittspridning. Inte heller i Sverige saknas vissa positiva tecken, framgick under presskonferensen. Strax över 500 personer intensivvårdas i landet, vilket är runt femtio färre än veckan före.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att siffrorna får honom att känna sig ”måttfullt” hoppfull.

Anders Tegnell under måndagens presskonferens.

Värsta kan vara förbi

– Det här hänger på att vi fortsätter att hjälpas åt. Det är jätteviktigt att vi, när vi kommit så här långt, håller ut ytterligare ett antal veckor så att vi kan få en sjukvård som får åtminstone ett lite minskat tryck på sig, säger han.

Är vi igenom det värsta?

– Vi kan vara det om vi fortsätter att hålla i de åtgärder som vi gör just nu. Släpper vi dem kan det bli värre igen. Det finns rätt mycket som talar för att åtminstone Stockholm och regionerna omkring så kan vi nog vara förbi det värsta nu. Men det finns andra delar av Sverige där det kan bli värre också.

Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

’”Ansvar på individen”

Tidigare på måndagen uppmanade Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson stockholmarna att ställa in middagar, grillfester och picknickar och inte bjuda hem sina vänner.

– Man ska inte planera att vara med några andra än i en mycket liten krets, sa Björn Eriksson.

Anders Tegnell vill inte svara på frågan om även Folkhälsomyndigheten står bakom de tuffa rekommendationerna.

– Grundfrågan är att lägga så mycket ansvar på individen som möjligt. Är det personer du ändå träffar varje dag är det en aspekt, är det individer du träffar från andra delar av landet är det en annan sak, säger han.

Camping möjligt

Många av Aftonbladets läsare har hört av sig för att fråga vad som gäller för campingplatser. Anders Tegnell betonar att reglerna är desamma som för resten av samhället.

– Det ska finnas utrymme så att man inte behöver trängas och vara för nära andra. Kan man få till det på en camping så gäller samma saker för den typen av verksamhet som för allting annat, säger statsepidemiologen.

PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen