Frankrike öppnar upp: ”Som ett kosläpp”

Publicerad 2020-05-11

Efter 55 dagar i stenhård karantän börjar Frankrike i dag häva några av sina restriktioner.

Affärer, företag och vissa bibliotek får öppna, trots att faran enligt president Emmanuel Macron är långt ifrån över.

– Det känns som ett kosläpp, säger svenske Niko Järvikari, 34, i Paris.

Nedstängningen av landet skedde den 17 mars, men vid midnatt började Frankrike att häva vissa av restriktionerna för invånarna.

President Emmanuel Macron meddelade att landet nu går in i en ”ny fas” i kampen mot coronaviruset, men han påpekade också att det ännu inte är dags för fransmännen att slappna av.

Trots nedstängningen har viruset drabbat landet hårt, med hittills över 26 000 dödsfall och över 170 000 bekräftat smittade. Det gör Frankrike till det femte värst drabbade landet i världen.

”Kampen är inte vunnen. Tack vare er har viruset dragit sig tillbaka. Men det finns fortfarande där. Fortsätt vara försiktiga”, var Emmanuel Macrons budskap på Twitter.

Solli Kanani, 38, ser fram emot att bland annat kunna köpa blommor.

Utomhus max i en timme

Från och med måndagen får befolkningen röra sig inom en radie av tio mil från hemmet, utan att behöva ett intyg.

Svenska Solli Kanani, 38, har bott i Paris sedan 2013 och arbetar som frilansfotograf och med marknadsföring. Hon isolerade sig redan i början av mars efter en resa.

– Vi har bara fått gå ut i max en timme åt gången och max en kilometer från hemmet. Jag brukar cykla varje morgon och fota i Paris. Friheten att kunna gå var man vill, den försvann, säger hon.

De franska regionerna delas nu in i olika zoner, beroende på hur stor smittspridningen är och hur belastad sjukvården är. I ”röda” zoner, till exempel Paris, kommer parker att fortsätta hålla stängt, medan de i ”gröna” zoner kan hålla öppet.

Människor som lämnat sina hem i Paris på måndagen.

Munskydd i kollektivtrafiken

Kaféer, restauranger, teatrar och konsertlokaler kommer fortsatt att hålla stängt, medan mindre museum och bibliotek kan öppna, om de lyckas följa myndigheternas krav på exempelvis distansering. Även klädaffärer, frisörsalonger och blomsteraffärer kommer att kunna öppna på måndagen.

Kollektivtrafiken i Paris är öppen för alla, men de som åker i rusningstrafik måste ha ett intyg från sin arbetsgivare. Personer över elva år måste bära munskydd, annars riskeras böter på 135 euro.

– Det känns skönt att komma ut. Jag ska ta mig till floden Seine som jag brukar gå till, och ser fram emot att äntligen kunna köpa blommor som jag kan ha hemma, säger Solli Kanani.

Svenska Sofie Sörman, 43, arbetar som sångerska i Paris.

”Science fiction-film”

Ungefär 85 procent av skolorna kommer under veckan att öppna upp, men det kräver att de följer regler om till exempel social distansering.

– Det är hårda regler, barnen får inte leka med samma leksaker och förskolorna får bara öppna för väldigt få barn, säger svenska sångerskan Sofie Sörman, 43, som har bott i Paris i 20 år.

Förskolan hennes fyraåriga dotter går på har inte kunnat öppna på grund av de tuffa reglerna, och de flesta av Sofie Sörmans jobb som sångerska har ställts in.

Hon beskriver att karantänen har förändrat hennes förort Fontenay-sous-Bois mycket.

– Det har känts som en science fiction-film, i det som var en gullig liten förortsstad började man gå hem fort och pratade inte med någon.

Men allt har inte varit negativt med karantänen.

– Det har varit skönt att det inte har varit några bilar ute, luften har inte varit så här ren i Paris på många, många år, säger Sofie Sörman.

Niko Järvikari, 34, jobbar som frisör i Frankrike.

Niko, 34: Mentalt påfrestande

Efter 55 dagars karantän är det tydligt att restriktionerna har påverkat vissa mer än andra.

Svenske frisören Niko Järvikari 34, förlorade en familjemedlem kort efter nedstängningen och tvingades välja mellan att stanna i Frankrike eller att gå på begravning i Sverige, och med det riskera att inte få komma tillbaka.

– Jag valde att vara kvar, och det kändes ändå som rätt val. Jag hoppas att jag kan gå på en minnesstund framöver.

Han beskriver de sista två veckorna av karantänen som tuffa.

– Man blev väldigt seg i kroppen och man märkte hur viktigt det är att röra på sig och träffa vänner och familj. Det påverkar mycket hur man mår mentalt.

På söndagen rapporterades 70 nya dödsfall i Frankrike, den lägsta dygnssiffran sedan nedstängningen den 17 mars.

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen