Björklund: ”Svårt återskapa borgerligt regeringsalternativ”

Annie Lööf och Jan Björklund beklagar KD:s öppning mot SD

Av: Josefin Silverberg, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristdemokraternas besked att samtala med SD döms ut som ett historiskt misstag av Annie Lööf och Jan Björklund.

L-ledaren menar att det hotar en framtida borgerlig regeringsbildning.

– Att återskapa ett borgerligt regeringsalternativ blir väldigt svårt om Kristdemokraterna ska parallellförhandla med Sverigedemokraterna, säger han.

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Foto: JERKER IVARSSON
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

KD-ledaren Ebba Busch Thors besked om hur partiet ska förhålla sig till andra partier framöver öppnar dörren för att samarbeta med SD. På Facebook skriver Busch Thor:

”Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så.”

Ebba Busch Thor betonar dock att uttalandet inte innebär att KD vill bilda ett nytt block.

Jan Björklund: ”konservativa blocket som SD drömmer om”

Före detta allianskollegan Jan Björklund beklagar beskedet och menar att det trots allt är ett steg mot ett konservativt block.

”SD är ett högernationalistiskt parti som är skapat ur den svenska nynazismen. Sorgligt att KD öppnar för förhandlingar. Sannolikt första steget mot det konservativa block som SD drömmer om”, skriver han på Twitter.

– Jag hade sett framför mig att vi skulle göra försök att få en borgerlig valseger och en borgerlig regering, det försvåras med ett sånt här besked, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Vad innebär detta för samarbetet mellan KD och L?

– I olika sakfrågor samarbetar vi hela tiden men att återskapa ett borgerligt regeringsalternativ blir väldigt svårt om Kristdemokraterna ska parallellförhandla med Sverigedemokraterna.

Blev du förvånad?

– Vindarna har blåst i den riktningen ett tag. Helt överraskad är jag inte, det var detta vi varnade för i valrörelsen då KD förnekade att de skulle förhandla med SD, nu har det gått några månader och det är tydligen tvärtom som gäller.

Lööf: ”Ytterst beklagligt”

Även Annie Lööf är missnöjd över Busch Thors uttalande.

”Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen. Jag är djupt besviken”, skriver C-ledaren på Twitter.

Magdalena Andersson (S), finansminister, säger att Ebba Busch Thor nu gör ett tydligt vägval.

– Historien visar att det går illa när den etablerade högern släpper fram högerextremister, säger hon.

Vad menar du med det?

– Det var den etablerade högern som släppte fram nazisterna. Jag säger inte att SD är nazister idag, men de är ett högerparti med nazistiska rötter.

S: ”Undra vad hon vill diskutera med SD”

Varför är det fel att samtala med SD?

– För oss socialdemokrater är det tydligt, vi står oerhört långt ifrån varandra och har väldigt olika politik, säger Magdalena Andersson.

Hon fortsätter:

– Man undrar vad hon tycker är särskilt intressant att diskutera med SD. Inskränkt aborträtt? vårdnadsbidrag så att kvinnor ska få pengar för att inte arbeta? Nedskärningar i sjukvården och äldrevården?

Annie Lööfs skriver att beskedet visar att C gjort rätt val i regeringsfrågan.

”KD:s öppning för SD visar att det val som C gjort i regeringsfrågan var framsynt. I de samtal som fördes mellan Allianspartierna efter valet var en av förutsättningarna för att ens diskutera en M/KD-regering att inget samarbete och inga förhandlingar skulle ske med SD. Detta var Ebba Busch Thor 
beredd att utlova skriftligt. Men denna utfästelse höll alltså bara ett par månader. Det är ytterst beklagligt om KD fortsätter på denna väg”.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter:

”Det är beklagligt att KD öppnar för direkt samarbete med ett rasistiskt parti som SD. Man kan inte utesluta samarbete med Orban ena dagen för att inleda ett samarbete med Orbans svenska fanclub nästa dag”.

Han fortsätter:

”Vi tycker för det mesta olika än KD, men de få gånger som vi är överens kan vi samarbeta och göra överenskommelser även med borgerliga partier. Men vi förhandlar aldrig med SD.”

Fridolin: ”Förlorat KD bland våra vänner”

Gustav Fridolin, Miljöpartiets avgående språkrör skriver:

”Att förhandla med SD kan ge makt, men det kommer till ett högt pris. Vi ser runt om i Europa vad som händer när ett sådant parti får inflytande. Hur demokratin attackeras och människor ställs mot varandra. SD applåderar idag. Vi som tror på ett annat Sverige sörjer att vi förlorat KD bland våra vänner. Och så jobbar vi vidare mot rasism och mot de klyftor som skapar grogrund för de idéer där SD kan växa.”

Publicerad:

LÄS VIDARE