Stötta Malmös näringsliv – med unik upptäcktsfärd

Publicerad:
Uppdaterad:
Valle Westesson tar dig ut på annorlunda äventyr i Malmö och Skåne
Valle Westesson tar dig ut på annorlunda äventyr i Malmö och Skåne

NYHETER

Gynna Malmö under coronakrisen genom att agera turist i din egen stad.

– Bege dig ut på upptäcktsfärd i ditt närområde när det är dags för ledighet, säger komikern och författaren Valle Westesson.

Att åka på semester just nu är något som de flesta av oss tyvärr måste avstå från på grund av den rådande coronakrisen.

Men att åka på utflykt i sitt närområde och upptäcka Malmö och Skåne, har kanske aldrig varit så aktuellt och framför allt viktigt som just nu – och när krisen sen är över.

Tips om unika platser

Malmöbon Valle Westesson är bland annat komiker, programledare och ägare av hotellet Grand Cirkus Hotel och Blå Båten. I dagarna släppte han även en ny upplaga av sin populära guidebok 100 balla ställen i Skåne vilket är den nionde i raden.

Boken, som han själv menar bygger på en stor dos kärlek till Skåne, är humoristiskt och personligt skriven och innehåller, som titeln avslöjar, hundra unika och annorlunda tips på platser att besöka runt om i landskapet. Ställen och platser som man kanske inte hittar i de mer traditionella guide- och turistböckerna om Skåne.

– Jag har alltid ”samlat” på roliga ställen som jag hittat utan att veta riktigt varför, men sen började jag tipsa vänner och bekanta. 2010 skickade jag in min idé till förlaget Ros & Tegnér och fick som svar att jag skulle sätta igång och skriva direkt. De sa att det saknats en bok på marknaden med udda platser i Skåne.

– Det finns ju många böcker med tips på vackra slott och så, men ingen med den här typen av tips, säger Valle.

Boken ”100 balla ställen i Skåne” finns bland annat att köpa på Pocketshop på Centralen.

Ville bli upptäcktsresande

Valles passion för udda platser började redan som barn då han istället för att göra läxorna satt på sitt pojkrum och stirrade sig blind på sitt skrivbordsunderlägg i form av en världskarta.

– När jag var liten ville jag bli upptäcktsresande, men jag blev så ledsen när jag förstod att allt redan var upptäckt. Det var nog där i pojkrummet som det började. Jag har sedan dess rest väldigt mycket men har genom åren kommit på att man inte behöver förflytta sig så långt geografiskt för att få samma kick.

Biblisk temapark

Valle berättar om några nya favoriter som är med i årets upplaga av 100 balla ställen i Skåne. Bland annat finns en plats utanför Ängelholm där en före detta präst byggt upp en temapark på sin gård som heter ”Bibelns värld”.

– Prästen har bland annat gjort en kopia av Jesus grav så som han tror att den sett ut, han har byggt en krubba och det finns även en miniatyr av Gennesaretsjön.

Första människan i rymden – på besök i Nydala

En annan plats som Valle tycker har en riktigt lustig historia är Konsumbutiken i Nydala här i Malmö.

– Jag tror att det var 1964 efter att Jurij Gagarin varit den första människan i rymden som Sovjet skickade honom på en PR-turné runt om i världen, han var en superstjärna på sin tid. En av platserna han besökte under sin turné var Malmö. Han blev mottagen av representanter från Malmö kommun som självklart skulle visa det finaste man hade på den tiden. Jurij kördes med kortege till Nydala där han visades runt i framtidens samhälle som var helt nybyggt och otroligt modernt. Bland annat fick Jurij en guidad tur i Konsumbutiken som även den var rykande färsk, och det var här som han imponerades av hur lång mjölkdisk de hade. Senare på kvällen blev det fest på Amiralen, berättar Valle.

– Det där historien älskar jag, att det finns ett helt till synes vanligt ställe där det finns en rolig historia.

Foto: Sofie Strandberg
Valle Westesson ville bli upptäcktsresande som barn. Idag är han bland annat författare av boken ”100 balla ställen i Skåne”.

”Kommer garanterat göra utflykter i Skåne”

Med tanke på rådande läge i Sverige och världen tycker Valle att det är viktigt att gynna Malmö och Skåne genom att bege sig ut på upptäcktsfärd i sitt närområde, och framför allt när det är dags för semester och ledighet.

– Om man ser framåt så kommer jag personligen mest vara på Cirkushotellet i vår och sommar, det kräver mycket uppmärksamhet nu. Om det blir någon utflykt så blir det garanterat inom Skåne. Jag tror att det kommer vara naturligt för oss alla att stanna och turista i Sverige i år när allt med Corna är över.

Foto: Fredrik Johansson
Ann Nyström är ansvarig för Malmö Turism.

Viktigt att turista i Malmö – redan nu

Ann Nyström är destinationschef i Malmö Stad och ansvarig för Malmö Turism. Precis som Valle Westesson trycker hon på hur viktigt det kommer vara att turista i Malmö och Skåne när coronakrisen är över.

– Den här krisen är ju inte unik för just Malmö och Skåne, alla är ju påverkade. Just nu känns det tyvärr bara som ett stort svart hål, säger hon.

Ann menar att det är av högsta prioritering att försöka stötta de lokala företagen redan nu och att vi inte kan förlita oss på någon annan.

– Vi kan inte förlita oss på någon annan än oss själva här i Skåne och Malmö. Vi kan inte vänta till sommaren med att gynna våra lokala ställen, då kanske de inte finns kvar.

– Alla vill ju ha en levande stad och en levande stad är beroende av företag. Det gäller alltså att redan nu gynna och hjälpa restauranger, butiker, hotell och andra ställen att överleva.

Foto: Apelöga
Bli turist i din egen stad

Stötta företag – utan att riskera sin hälsa

När det kommer till hälsoaspekten tycker Ann givetvis att man ska vara försiktig men menar att det finns många sätt att stötta de lokala företagen i Malmö och Skåne utan att för den delen riskera sin hälsa.

– Kan man inte äta på plats kan till exempel handla take away från sin kvarterskrog eller caféet runt hörnet någon gång i veckan. Just nu handlar det om överlevnad för många och det betyder otroligt mycket att man stöttar de lokala handlarna.

– Även många hotell har superbra erbjudande där man kan hyra hotellrum till väldigt förmånliga priser. Vill man inte bo över kan man till exempel hyra över dagen om man behöver ett tillfälligt kontor, säger Ann.

Kommer du själv turista i Skåne när det här är över?

– Ja det finns så fantastiskt mycket här i våra trakter så jag är i kommer absolut vara i Skåne. Men jag tror som sagt att vi redan nu måste försöka vara kreativa och försöka puffa på hjulet så att det fortsätter snurra, säger hon.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE