Pentagon: Kim Jong-Un kvar vid makten

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-04-22

Människor i Sydkorea tittar på tv-rapportering om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under tisdagen.

En obekräftad uppgift på en sydkoreansk nyhetssajt har gett upphov till spekulationer om att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är svårt sjuk.

Enligt Pentagon är det ingenting som tyder på att diktatorn vårdas på sjukhus.

– Jag utgår från att Kim Jong-Un har full kontroll över den koreanska kärnvapenmakten och de militära styrkorna, säger den amerikanska generalen John Hyten

Han tillägger att det inte finns någon underrättelseinformation som stödjer påståendet om Kims hälsa.

Den Sydkoreabaserade nyhetssajten Daily NK, som drivs av avhoppare från Nordkorea, rapporterade under tisdagen att Kim Jong-Un, som är 36 eller 37 år gammal, lades in på sjukhus den 12 april. Artikeln uppdaterades dock senare med hänvisning till en enda icke namngiven källa i Nordkorea, inte flera källor som tidigare uppgetts. Enligt sajten ska diktatorns hälsa ha försämrats på grund av rökning, fetma och överansträngning.

Enligt John Hyten finns dock ingen underrättelseinformation som stödjer påståendet i tidningen, som tidigare kritiserats för att ha publicerat obekräftade uppgifter.

Spekulationerna om Kims hälsotillstånd började efter att han inte deltagit i högtidlighållandet av farfadern Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april. Sydkoreas regering uppger dock att den inte sett några ovanliga tecken från grannlandet i norr, och även Kina har avfärdat spekulationerna om att diktatorn är sjuk.

De nordkoreanska statliga medierna har inte kommenterat de envisa uppgifterna.

USA:s president Donald Trump som träffat diktatorn 2018 och 2019, säger sig inte sätta stor tilltro till rapporterna om att Kim Jong-Un skulle vara sjuk.