Studie: Nutida torka i Europa inte unik

TT

Publicerad 2019-08-06

Torka till följd av varmt sommarväder. Arkivbild.

Sommartorkan som drabbat stora delar av Europa de senaste åren faller hittills inte utanför ramen för de senaste 1200 årens naturliga variationer, enligt en ny studie från en internationell forskargrupp.

Samtidigt innebär varmare klimat snarare risk för regn än torka här i Sverige, enligt studien.

Gräsmattor torkade sönder redan i början av sommaren och skörden blev usel. Förra sommarens extrema torka slog hårt i Sverige, men kan ha varit en tillfällig avvikelse, enligt ny forskning.

En studie, som publicerats i tidskriften Environmental Research Letters, visar att de nutida trenderna i sommartorka i Europa inte faller utanför ramen för de senaste tolv århundradenas naturliga variationer.

– Resultatet i studien visar att dagens klimatmodeller överdriver sambandet mellan höga temperaturer och torka i Europa, och kanske samtidigt underskattar risken för ökad nederbörd och översvämningar i framförallt norra Europa, säger studiens projektledare Fredrik Charpentier Ljungqvist, docent vid Stockholms universitet.

Fjolårets extremtorka i Sverige sticker ut, snarare än bekräftar en trend, enligt Ljungqvist.

– Ur ett längre perspektiv kan vi se att södra Europa i regel drabbas av mer torka under varma perioder. Europas norra delar tenderar tvärtom att få mer nederbörd med ett varmare klimat, och därmed ökad risk för översvämningar, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist.

TT: Så man kan inte tolka studien som att klimatoron är överdriven?

– Nej, det ska man inte göra. Temperaturerna stiger och snart kommer sannolikt sommartorkan att gå utanför de senaste 1 200 årens naturliga variationer, även om den inte gjort det än så länge. Vår studie visar att nutida torka inte faller utanför ramen för naturliga variationer, men den säger inte att mänsklig påverkan på klimatsystemet inte skulle ha spelat någon roll för nutida torka.


PODD: Så påverkar klimatförändringarna extremvärmen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om den senaste tidens hetta och om den beror på klimatförändringarna.
 Lyssna:   (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen