Boris Johnson ny brittisk premiärminister – då avgår flera ministrar

Vann de konservativas partiledarval mot Jeremy Hunt

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Boris Johnson blir Storbritanniens nye premiärminister.

Han vann de konservativas partiledarval mot Jeremy Hunt med klara siffror.

Nu vill han lämna EU den 31 oktober – och flera ministrar hotar att avgå i protest.

Under två och en halv vecka har nästan 90 procent av det konservativa partiets 160 000 medlemmar röstat per post. Röstningen avslutades på måndagseftermiddagen. Och strax efter 12 på tisdagseftermiddagen stod det klart. Förhandsfavoriten Boris Johnson, 55, blir Storbritanniens nye premiärminister.

1 av 5 | Foto: Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson blir Storbritanniens nye premiärminister.Han vann de konservativas partiledarval mot Jeremy Hunt med klara siffror.

Han vann omröstningen klart mot utrikesminister Jeremy Hunt, efter sex veckors kampanjande. Johnson fick 92 153 av rösterna, mot Hunts 46 656 röster. Det var den första gången någonsin som en liknande partiledaromröstning också gällde den sittande premiärministern, skriver BBC.

– Jag vill tacka min motståndade, säger Johnson i sitt tacktal, och tackar även föregångaren Theresa May.

– Vi ska leverera brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn.

Boris Johnson tar över på onsdag

På onsdagen kommer May att lämna in sin avskedsansökan till drottning Elizabeth II. Därefter flyttar den förre Londonborgmästaren, utrikesministern och brexitförespråkaren Johnson in på Downing Street 10.

– Jag läste i Financial Times i morse att ingen ledare någonsin mötts av så skrämmande omständigheter. Men ni ser inte uppskrämda ut, säger Johnson till sina partikamrater.

Men det lär inte bli någon lugn start på nya jobbet. Hans löfte om att leda Storbritannien ut ur EU till den 31 oktober – oavsett om man då nått ett skilsmässoavtal med EU eller inte – har fått många konservativa parlamentsledamöter att hota att lämna Torypartiet för Liberaldemokraterna. Ett halvdussin ministrar har också lovat att de ska avgå om Johnson kommer till makten.

Flera ministrar avgår

I måndags lämnade biträdande utrikesminister Alan Duncan sin post i protest. Och vid lunchtid på tisdagen, strax innan röstresultatet skulle presenteras, så lade utbildningsminister Anne Milton upp sin avgångsansökan på Twitter.

”Jag har stora problem med tanken på att lämna EU utan ett avtal,” skriver Milton.

Finansminister Philip Hammond har också lovat att avgå. Han kommer då att få sällskap av bland andra Rory Stewart, som är ansvarig för internationell utveckling, och justitieminister David Gauke.

– Det finns en klar majoritet i underhuset som inte vill lämna EU utan något avtal, det tror jag kommer att bli väldigt klart under hösten, säger Gauke till BBC Radio 4, skriver The Guardian.

– Finns det omständigheter där det finns en risk att regeringen förlorar en misstroendeförklaring? Ja, det finns uppenbarligen omständigheter där det finns en risk att det händer. Jag tror att det skulle vara klokt av den nye premiärministern att undvika att hamna i dessa omständigheter.

Försvarar Johnson

Till samma radiokanal går den före detta försvarsministern Michael Fallon ut till Johnsons försvar – och menar att ett avtalslöst utträde bara är en förhandlingsstrategi.

– Ingen siktar på en hård brexit, det är inte strategin, säger Fallon.

– Vi vill ha ett bättre avtal, parlamentet vill ha ett bättre avtal och Boris Johnson har under hela processen gjort klart att han vill ha ett bättre avtal. Men sättet man får ett bättre avtal på är att man är väldigt hård med att det finns ett lagstadgat datum för utträde.


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE