Så blir Uppsalas första sommargata

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT, Pontus Lundahl/TT

En av de finaste adresserna i centrala Uppsala blir gågata i sommar. Kommunen har beslutat att stänga av biltrafiken och göra en stor del av Östra Ågatan till sommargata, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Årets sommargata blir den första någonsin i Uppsala och projektet kommer att utvärderas. Boende och transporter som måste nyttja den drygt 500 meter långa avspärrade delen kommer att undantas, men genomfart stoppas.

– Vi kommer att göra kraftiga begränsningar av trafiken. Bara trafik som har en målpunkt, till ett garage eller butik, kommer att tillåtas. Ingen genomfartstrafik. Hastigheten på gatan kommer att sättas av gående och cyklister, säger kommunalrådet Rickard Malmström (MP) till tidningen.

Trafiken spärras ändå från S:t Olofsgatan ner till Bangårdsgatan. Istället ska flanörer få bänkar och andra sittplatser, sommarplanteringar och ytor för att kunna njuta av miljön längs Fyrisån.

Malmström kallar den nya sommargatan för ett av centrums allra finaste lägen, med Fyrisån, årummet och den fantastiska utsikten mot både slottet och domkyrkan i blickfånget.

Förutom projekt sommargata finns planer även på att göra Stora Torget grönare, erbjuda fler sittplatser runt om i stan och kanske också skapa en ny lekplats för barn.

Publicerad:

LÄS VIDARE