Trump och Biden tystas i ny debatt

TT-Reuters

Publicerad 2020-10-20

I Nashville förbereder man sig för nästa presidentdebatt. Arkivbild.

Under nästa debatt mellan USA:s presidentkandidater Donald Trump och Joe Biden kommer mikrofonerna växelvis att stängas av för att garantera att båda får prata till punkt. Trumpkampanjen uttrycker missnöje med beslutet.

"Kommissionen hoppas att kandidaterna kommer att respektera varandras tid, vilket gynnar samtalsklimatet och hjälper tittarna", heter det i ett uttalande.

Varje kandidat kommer att få prata oavbrutet i två minuter i början av varje debattsegment, uppger organet som ansvarar för presidentdebatterna. Reglerna har tillkommit efter den senaste debatten den 29 september, som var minst sagt kaosartad.

Den sittande presidenten Donald Trumps kampanjchef Bill Stepien reagerar med irritation på beskedet.

Avbruten 71 gånger

"President Trump är mån om att debattera med Joe Biden, oavsett ändringar i sista minuten från den partiska kommissionen i det senaste försöket att ge fördelar till deras favoritkandidat”, säger han i ett uttalande.

I den förra debatten avbröts Demokraternas kandidat 71 gånger av presidenten, enligt en analys gjord av Washington Post . Biden å sin sida avbröt Trump 22 gånger.

En andra debatt var planerad i förra veckan, men då Trump hade testat positivt för covid-19 ändrades det till en digital debatt och då drog sig presidenten ur. I stället höll de två kandidaterna varsitt tv-sänt valmöte.

Debatten, som är den sista mellan presidentkandidaterna före valet, hålls på torsdag i Nashville.

Trump: "Orättvist"

Trump är missnöjd med vilka frågor som kommer att diskuteras under debatten.

– Jag kommer att delta, men det är väldigt orättvist att de har bytt ämnen och det är väldigt orättvist att vi återigen kommer att ha en moderator som är fullständigt partisk, sade Trump i samband med att han flög tillbaka till Washington från kampanjande i Arizona på måndagen lokal tid.

Debatten kommer att ledas av Kristen Welker, respekterad Vita huset-reporter för tv-kanalen NBC News.

Bidenkampanjen säger att båda sidor på förhand kommit överens om att låta moderatorerna välja debattämnen, och att Trump vill slippa diskussioner om sin hantering av coronapandemin.

– I vanlig ordning är presidenten mer oroad över debattreglerna än att ge ett land i kris den hjälp det behöver, säger Biden-talespersonen TJ Ducklo.

ANNONS