Efter coronainfernot: Indien börjar öppna upp

Uppdaterad 2021-06-07 | Publicerad 2021-06-06

Skenande smittspridning, akut syrgasbrist och tusen döda läkare. Coronaviruset har löpt amok i Indien, men nu börjar det vända till det bättre.

I dag, måndag, planerar landets huvudstad New Delhi att släppa på några av restriktionerna som infördes för att begränsa smittspridningen.

– Coronasituationen är för tillfället under kontroll, säger Arvind Kejriwal, stadens högsta politiska ledare på en pressträff.

Efter en relativt lugn start på pandemin har Indien snabbt seglat upp som ett av de värst coronadrabbade länderna i världen. Med nästan 30 miljoner bekräftade fall och strax under 350 000 döda till följd av viruset har indiska myndigheter arbetat febrilt med att få ner smittspridningen i landet.

En stor utmaning, inte minst när miljontals människor i början av maj samlades i staden Haridwar för att fira en hinduisk högtid, något som befarades bli ett ”super-spreader event”.

Sjunkit med 85 procent

Under den senaste tiden har landet dock återigen börjat få kontroll på smittspridningen; på två veckor har antalet nya coronafall i Delhi sjunkit med 85 procent. På söndagen rapporterades det in 114 000 nya fall, den lägsta siffran på två månader enligt The New York Times.

– Coronasituationen är för tillfället under kontroll, säger Arvind Kejriwal, stadens högsta politiska ledare på en pressträff.

Människor köar för att få vaccin under en särskild kampanj i Hyderabad.

Men mörkertalet för hur många som egentligen blivit smittade eller dött är fortfarande stort i Indien, som dras med stora skillnader i testkapacitet och tillgång till vård mellan olika regioner. Och Arvind Kejriwal varnar för att en eventuell ny våg av coronasmitta skulle slå hårdare mot landet än den i våras, då det rådde akut brist på vårdplatser och syrgas, skriver The New York Times.

I början av den här veckan tillät Delhi att fabriker och byggarbete kunde starta igen, efter en sex veckor lång lock-down.

Biografer öppnar igen

I norra Uttar Pradesh, som är landets mest tätbefolkade delstat, är det enligt Reuters nu bara 55 av 75 distrikt som fortfarande har utegångsförbud på kvällarna för att minska spridningen av smittan.

I den västra staten Maharashtra öppnar biografer, restauranger, kontor och shoppingcentrum igen på måndag, i de distrikt som har mindre än fem procents smittspridning.

Indien har efter vårens coronainferno långsamt börjat hämta sig, men en återöppning av samhället är långt ifrån riskfritt i ett land med 1,3 miljarder invånare – där mindre än fyra procent av befolkningen har vaccinerats mot corona.

PODD Det indiska coronainfernot

Aftonbladet Daily med Malin Mendel, Indienkorrespondent för SVT.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen