FHM om stoppade resor: ”Rimlig åtgärd”

Uppdaterad 2020-12-21 | Publicerad 2020-12-20

Under söndagskvällen kom beskedet att Sverige stoppar alla resor från Storbritannien.

En åtgärd som Folkhälsomyndigheten ställer sig bakom.

”Det är en rimlig försiktighetsåtgärd i det läge som uppkommit”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Larmet om den nya virusstammen i Storbritannien, som kan vara upp till 70 procent mer smittsam än den ursprungliga, har på kort tid skapat oro i Europa.

Nu stoppas personer från Storbritannien från att resa in i Sverige.

– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, säger inrikesminister Mikael Damberg till SVT Nyheter.

Inrikesministern har inte sagt när inreseförbudet ska träda i kraft. Under morgondagen fattar regeringen ett formellt beslut.

FHM: Nya regler väntas imorgon

Sent på söndagskvällen skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida att de anser att flygstoppet är en ”rimlig åtgärd”.

”Myndigheten kommer under måndagen den 21 december att komplettera regeringens beslut med de regler som kommer att gälla för de som trots allt anländer från Storbritannien den närmaste tiden (det vill säga svenska medborgare som inte kan nekas inresa), och för de som redan anlänt till Sverige under den senaste tiden”, står det.

”Inte uteslutet med nya varianten i Sverige”

Trots rapporterna om 70 procent högre smittsamhet menar myndigheten att det är för tidigt att säga om den nya virusvarianten verkligen är mer smittsam, och att ytterligare analyser pågår i Storbritannien.

”Den nya varianten finns redan i ett antal EU-länder och det är inte alls uteslutet att den redan finns i Sverige men vi har ännu inte kunnat bekräfta det”, skriver man.

SAS: Plan landar som planerat

Utrikesdepartementet har ingen ytterligare information om flygstoppet.

– Vi vet inte hur inreseförbudet kommer att se ut och kan därför inte ge någon information om det. I nuläget har har UD ingen reseavrådan om man ska resa till Storbritannien, säger Sara Brynedal, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Camilla Runberg, presskommunikatör på SAS säger att de har ett plan som kommer landa på Arlanda i kväll.

– Det kommer landa som planerat. Vi följer alltid de reserestriktioner som råder, detta kommer fastslås först i morgon och då kommer vi att göra eventuella förändringar i trafikprogrammet. Hur det kommer se ut går inte att svara på nu, säger hon.

Enligt SAS kommer passagerarna från London inte testas när de anländer till Sverige.

Mikael Damberg.

Blixtinkallat EU-möte

Under söndagen har flera länder, som Italien, Österrike, Nederländerna och Belgien, stoppat alla flyg till och från Storbritannien. Irland stänger av både flyg och färjor.

Under kvällen har EU-länderna blixtinkallats till ett möte för att diskutera om det krävs gemensamma EU-åtgärder med anledning av den nya virusvarianten.

Boris Johnsons presskonferens under lördagen.

Norska draget: begär negativt test

Från Norge kommer samtidigt besked att man kommer att begära ett negativt coronatest från alla som reser från Storbritannien.

Dessutom uppmanas ankomna resenärer att testa sig igen för covid-19 och sätta sig i karantän.

Norska Helsedirektoratet skriver också på sin hemsida att de överväger ytterligare åtgärder för att förhindra att den nya virusvarianten sprids i Norge.

Funnits sedan september

Statsepidemiolog Anders Tegnell skriver i ett mejl till Aftonbladet att den nya virusvarianten har funnits i Storbritannien sedan september och har blivit vanligare under de senaste veckorna.

Varianten finns i de områden i där smittspridningen ökar, och brittiska myndigheter utreder samband mellan virusets egenskaper och smittspridningen.

”Vad man vet i nuläget är inte sjukdomen covid-19 annorlunda om man smittas av VUI202012/01 än om man smittas av andra varianter av SARS-CoV-2”, skriver Tegnell.

Utanför Storbritannien har nio fall upptäckts i Danmark, och enstaka fall i Belgien, Nederländerna, Italien, Australien och Sydafrika.

Anders Tegnell.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen