Storbråk på nystartade högertidningen Bulletin: ”En fars”

Publicerad 2021-03-09

Den nya högertidningen Bulletins första månader har präglats av interna bråk och skandaler.

Förutom avslöjanden om plagierade artiklar anklagas nu ägarna för att försöka styra det redaktionella innehållet för mycket.

– De har sökt efter en efterträdare till mig, säger chefredaktören Ivar Arpi till tidningen Journalisten.

Ivar Arpi.

Flera av Sveriges mest tongivande konservativa debattörer lämnade sina arbetsplatser för att lansera det nya medieprojektet Bulletin. Efter ett avslöjande av DN som visade att 20 nyhetsartiklar var plagierade har problemen fortsatt att hopa sig. Nu rapporterar branschtidningen Journalisten om fler allvarliga strider mellan Bulletins ägare och de redaktionella cheferna.

Tystas på möten

I fredags samlades tidningens alla medarbetare och ägare för ett digitalt stormöte, skriver Journalisten. Där ska Alice Teodorescu ha begärt ordet och börjat berätta om vad som egentligen hände när Paulina Neuding lämnade tjänsten som chefredaktör i februari. Men plötsligt försvann ljudet, enligt Journalisten. Styrelseordförande Atta Tarki ska tryckt på mute-knappen. När Teodorescu satt på ljudet igen hände samma sak. Atta Tarki tryckte på mute – igen.

När nuvarande chefredaktör Ivar Arpi ska ha protesterat mot Tarkis behandling av Teodorescu ska även han ha blivit tystad av Atta Tarki.

”Det här är en fars, ska en av medarbetarna sagt efter mötet.

Alice Teodorescu.

Försöker styra innehållet

Händelsen som Alice Teodorescu inte fick berätta klart om var något annat än det som kommunicerades när Paulina Neuding lämnade sin nytillträdda post på Bulletin. Hon ska ha blivit ombedd att ”ta en paus” från sin roll som chefredaktör och ansvarig utgivare efter att ha avpublicerat en krönika, skriven av Bulletins vd och delägare Pontus Thulin. Neuding hade inte godkänt krönikan och vägrade trots Thulins uppmaningar att återpublicera den.

Flera ur redaktionen skrev ett brev till styrelsen för att försvara sin tidigare chefredaktör.

Flera av oss har lämnat fasta tjänster i tron om att Bulletin är en seriös satsning som tar det publicistiska ansvaret på stort allvar. Paulina Neuding, i rollen som chefredaktör och ansvarig utgivare, var och är för oss garanten för kvalitet och trovärdighet. Vi är mycket oroade för den skada som riskerar att åsamkas projektet om inte Paulina Neudings och övriga chefers publicistiska integritet respekteras. ”, står det i brevet.

Ivar Arpi, en av de fem som undertecknade brevet, tog sedan över som chefredaktör.

Paulina Neuding.

Skriker på anställda

Men skandalerna är långt från över. Debattören och delägaren Tino Sanandaji ska öppet ha kritiserat enskilda medarbetare på tidningen. Situationen beskrivs som kaotisk, anställda har inte fått något skriftligt kontrakt och flera upplever en negativ arbetsmiljö. Tino Sanandaji ska ha dykt upp på möten ock skrikit förolämpningar åt journalisterna, flera av dem personer som sagt upp sig från sina trygga tjänster på andra redaktioner för att satsa på Bulletin.

– Ja, det har hänt, exempelvis på stormötet i torsdags. Det är oacceptabelt att bete sig som han har gjort och det har jag sagt till honom. Det är en röd linje för mig. Det får inte hända igen, säger Ivar Arpi till Journalisten.

Redaktionen har nu skrivit ett nytt brev till styrelsen. Den här gången kräver de att vd:n Pontus Tholin avgår och att bolagsstyrelsen ombildas.

Ivar Arpi säger till Journalisten att de inte fått något svar.

– Nej, inte än. Jag vet däremot från flera källor att de har sökt efter en efterträdare till mig.

 

ANNONS