Forskare: Mer tyder på att munskydden hjälper

Uppdaterad 2020-09-21 | Publicerad 2020-09-13

Allt mer tyder på att munskydd kan skydda mot allvarliga fall av covid-19 samt kan leda till att fler av de nya smittofallen blir asymtomatiska.

Det uppger forskare i New England Journal of Medicine, uppger The Telegraph.

Munskydd kan göra människor immuna och mindre sjuka av covid-19, uppger flera forskare i New England Journal of Medicine, uppger The Telegraph.

Forskarna betonar att slutsatserna än så länge ska betraktas som teorier men att de är optimistiska till att munskydd verkar kunna bidra till att färre människor blir allvarligt sjuka i covid-19 samt att fler av de nya infektionerna blir asymtomatiska.

Enligt forskarna finns det starka bevis för att mängden virus som personer utsätts för vid själva smittotillfället, kan vara avgörande för hur pass sjuk personen blir.

Men med ett skydd för näsa och mun kan infektionen bli mindre och immuniteten i samhället stärkas, utan att antalet allvarliga sjukdomsfall blir fler.

Kan leda till immunitet

Om teorierna stämmer skulle det även kunna leda till en immunitet som kan sakta ner virusets framfart i takt med att ett vaccin tas fram, menar forskarna.

Dessutom pekar ny forskning även på att milda eller asymtomatiska infektioner kan ge immunitet.

Trots att studierna behöver backas upp med kliniska tester har experiment på hamstrar antytt ett samband mellan virusdos och sjukdomsgrad, skriver The Telegraph. Tidigare i år kunde ett kinesiskt forskarteam konstatera att hamstrar som skyddades av kirurgiska masker var mindre benägna att smittas av coronaviruset och blev mindre sjuka om de smittades.

PODD Experten om riskerna

Aftonbladet Daily pratar med Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemilogi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln