Topprepublikanen sägs vilja rena partiet: ”Hatar Trump”

Publicerad 2021-01-13

Stödet för Donald Trump faller samman efter stormningen.

Topprepublikanen Mitch McConnell uppges vara glad över att presidenten kan ställas inför riksrätt och ser det som en möjlighet att rena partiet.

– Han hatar Trump, säger en källa till CNN.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell kritiserades länge för att han inte gick emot Trumps upprepade och obevisade påståenden om valfusk.

Nu är vändningen total.

McConnell uppgavs under tisdagskvällen ”vara glad” över att Demokraterna driver på för att ställa Trump inför riksrätt. Enligt New York Times har McConnell uttryckt detta till partikamrater. Han ska även sagt att han är övertygad om att Trump har begått brott som kan få honom avsatt genom att hetsa fram stormningen av Kapitolium.

Mitch McConnell ser dessutom riksrättsprocessen som en möjlighet att minska Trumps makt i framtiden och rena partiet, uppger källor med insyn för New York Times.

Mitch McConnell, senatens majoritetsledare.

”Han hatar Trump”

Enligt CNN:s uppgiftslämnare är Mitch McConnell just nu ”rasande” på Donald Trump. De två har inte pratat med varandra sedan stormningen.

– Han hatar honom för det han gjorde förra veckan, säger en källa till CNN.

På onsdagen röstar representanthuset formellt för att inleda riksrättsprocessen mot Trump. På förhand har minoritetsledaren Kevin McCarthy låtit bli att vifta med partipiskan – de republikanska ledamöterna har inte fått någon formell uppmaning att rösta nej till riksrätt.

Nancy Pelosi och Kevin McCarthy.

Enligt New York Times har Kevin McCarthy dessutom haft samtal med andra republikaner om han borde uppmana Trump att avgå redan innan hans presidentskap upphör den 20 januari.

Kort efter beskedet att partiet inte kommer lägga sig i hur ledamöterna röstar om Trumps framtid blev republikanen John Katko först att ge besked – han kommer rösta för att fälla presidenten.

– Att tillåta USA:s president att uppvigla till den här attacken utan konsekvenser är ett direkt hot mot vår demokratis framtid, säger Katko till lokaltidningen Syracuse.com.

Mäktig kvinna går emot Trump

Därefter meddelade representanthusets tredje mäktigaste republikan att även hon vill fälla Donald Trump.

– Aldrig har en amerikansk president genomfört ett större svek mot ämbetet eller den ed han svurit mot konstitutionen, säger Liz Cheney, ledamot från Wyoming, i ett uttalande.

Liz Cheney, representanthusets tredje mäktigaste republikan.

Även Adam Kinzinger från Illinois meddelade under natten att han röstar ja till riksrätt.

En grupp före detta anställda i Trumps regering och republikanska Trumpmotståndare har dessutom lovat att lägga över 400 miljoner kronor på att få den sittande presidenten ställd inför riksrätt, enligt New York Times.

Pengarna ska gå till att hjälpa republikaner som röstar för att avsätta Trump att bli återvalda i nästa val.

– Donald Trump har gjort tydligt att han kommer att försöka att straffa alla politiskt som står upp mot honom. Hans förmåga att göra det minskar minut för minut, men vi vill erbjuda en motvikt och säger att det finns reda pengar att tjäna på att göra det rätta, säger Aldrig Trump-republikanen Sarah Longwell till tidningen

President Trump i Texas under tisdagen.

Trump: ”Noll risk för mig”

Donald Trump befann sig under måndagen på resande fot och besökte en del av gränsmuren mot Mexiko i Alamo, Texas. Där kommenterade han hotet om att avsättas i förtid med en dryg vecka kvar på sitt mandat:

– Riksrättsbluffen är en fortsättning på den största och mest grymma häxjakt som orsakar enorm ilska och splittring och en smärta mycket större än vad människor någonsin kommer förstå, sa han.

Inte heller är han orolig för att han ska anses otillförlitlig och avsättas med det 25:e författningstillägget:

– Det 25:e tillägget innebär noll risk för mig men det kommer att spöka för Joe Biden och hans regering. Som talesättet, man ska vara försiktig med vad man önskar sig, säger president Donald Trump.

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen