Rysaren i USA – strid på kniven in i det sista

Uppdaterad 2021-01-06 | Publicerad 2021-01-05

Ödesvalet i Georgia, som avgör Joe Bidens första tid i Vita huset, är superjämnt.

Just nu leder Demokraterna kampen om de båda avgörande platserna i senaten – men än är valet långt i från över.

  • Fastnålat inlägg
    11 jan 2021
    Elle Kari Karlsson

    Melania Trump bryter tystnaden efter stormningen av Kapitolium i ett uttalande på Vita husets hemsida.

    – Jag är besviken och nedslagen över vad som hände förra veckan. Jag tycker att det är skamligt att det förekommit skvaller, obefogade personliga attacker och falska vilseledande anklagelser mot mig kring dessa tragiska händelser.

    – Den här tiden handlar enbart om att läka vårt land och dess medborgare. Den ska inte användas för personlig vinning.

    – Vår nation måste läka på ett civiliserat sätt. Missförstå mig inte, jag fördömer absolut våldet som har inträffat i nationens huvudstad. Våld är aldrig acceptabelt.

    Det har bland annat ryktats om att Melania fotograferades samtidigt som stormningen pågick. Hon ska ha jobbat med en fotograf för att ta de sista bilderna på föremål i Vita huset, för en kommande bok om arbetet med att restaurera dem.

    "Hon är inte längre på en plats, varken mentalt eller emotionellt, där hon vill bli involverad, sa en källa från Vita huset till CNN.

  • Niklas Eriksson
    11 jan 2021

    Nyhetsbyrån AP avslöjar nu temat för Joe Bidens installationscermoni: ”Ett enat Amerika”.

    Enligt Bidens stab ska det ”visa på början av en ny nationell resa mot att återställa Amerikas själ, ena landet och skapa en väg mot en ljusare framtid”.

  • Elle Kari Karlsson
    11 jan 2021

    Den före detta polischefen Steven Sund som avgick i fredags, berättade för Washington Post att han förhindrades att ringa till nationalgardet före stormningen av Kapitolium den 6 januari.

    Sund- och Capitol Hill-polisen kritiserades i kölvattnet av det våldsamma upproret som dödade fem personer och tvingade kongressen att skjuta upp godkännandet av Joe Biden som nästa president med flera timmar.

    Sund säger att han två dagar före upproret blev alltmer bekymrad över antalet Trump-anhängare som förväntades resa till Washington.

    För att vara på den säkra sidan bad Sund säkerhetsansvariga vid representanthuset och senaten, Paul Irving och Michael Stenger, om deras tillstånd att begära att nationalgardet i D.C skulle sättas i beredskap om han behövde snabb hjälp.

    Enligt Sund fick han inget tillstånd

  • Josefine Karlsson
    11 jan 2021

    Mediaplattformen Parler ligger nere, rapporterar AFP.

    Parler är populär bland Trump-anhängare.

    Sedan tidigare har Google blockerat nedladdningen av appen och i fredags meddelade Apple att Parler hade 24 timmar på sig att uppdatera sin riktlinjer eftersom man anser att plattformen inte har modererar våldsamt innehåll tillräckligt.

  • Elle Kari Karlsson
    11 jan 2021

    Nästa års PGA-mästerskap i golf flyttas från den Donald Trump-ägda banan Bedminster.

    "Ett genomförande av PGA-mästerskapet på Trump Bedminster skulle skada amerikanska PGA:s varumärke", säger PGA-ordföranden Jim Richerson.

    Enligt Golfweek har det inom PGA debatterats i två år kring om tävlingen borde flyttas från Trumps bana i New Jersey, men det har funnits en rädsla för att hamna i konflikt med en "berömt hämndlysten man". Onsdagens händelser i Washington, då Trump-anhängare attackerade Kapitolium, tycks ha fått bägaren att rinna över för PGA som nu vill distansera sig från den avgående presidenten.

    På söndagskvällen röstade styrelsen i amerikanska PGA för att bryta överenskommelsen om att spela PGA-mästerskapet 2022 på Trump Bedminster, men från Trump-håll menar man att PGA inte har rätt a

Vallokalerna i Georgia stängde klockan 01 natten till onsdagen svensk tid efter andra omgången i delstatens senatsval.

Det har varit en riktig nagelbitarnatt för bägge partier. Efter en tidig ledning för Demokraterna svängde det under natten till Republikanernas fördel.

Strax före klockan åtta, med 97 procent av rösterna räknade, svängde det återigen – denna gång till de båda demokratiska kandidaternas fördel.

Demokraternas kandidat Raphael Warnock utropade seger, samtidigt som flera amerikanska medier gick ut med att Warnock vunnit.

– Vi blev tillsagda att vi inte kunna vinna detta val, men i natt har vi bevisat att med hopp, hårt arbete och folket vid vår sida, så är allt möjligt. Georgia, jag känner mig ärad av det förtroende ni visat för mig, säger Warnock i ett uttalande.

”Väldigt små marginaler”

Warnocks motståndare, republikanernas Loeffler, delar inte uppfattningen.

– Det finns många röster kvar där ute. Det är väldigt små marginaler, vi kommer att vinna detta val. Det är värt för det här valet att fortgå tills i morgon, vi kommer säkerställa att samtliga röster räknas, fortsätter Loeffler enligt CNN.

Mellan demokraternas Jon Ossoff och republikanernas David Perdue är striden extremt jämn in i det sista. Runt 6-tiden skiljde bara några hundra röster mellan motståndarna. Strax före klockan 8 ryckte plötsligt Ossoff ifrån.

– När alla röster har räknats förväntar vi oss att Jon Ossoff kommer att ha vunnit det här valet, löd ett uttalande från demokratens stab.

Kan räknas om

Det kan bli så jämnt att valet slutar i en omräkning. Om en kandidat förlorar med mindre än 0,5 procentenheter har man rätt att begära en sådan.

Viktigt för Biden

17 000 utlandsröster återstår bland annat att räkna, vilket kan skjutas upp till på fredag. Några mindre områden kommer att återuppta rösträkningen först i morgon bitti.

Två segrar för Demokraterna skulle innebära att man hamnar i ett 50–50-läge i senaten och eftersom vicepresidenten har utslagsröst innebär det en majoritet för partiet – och betydligt lättare att få igenom sina lagförslag.

Den andra kammaren i kongressen, representanthuset, är redan under Demokraternas kontroll.

En kvinna röstar i Georgia.

Dyraste senatsvalen någonsin

Georgia har speciella regler som kräver att en kandidat kommer upp i minst 50 procent av rösterna i den första omgången för att ta en direkt vinst. Nu gjorde ingen det till någon av de bägge platserna. Det i sig är inget anmärkningsvärt – men aldrig tidigare har det haft sådana enorma konsekvenser för hela landet.

Det faktum att en delstat avgör hela den nationella politiska spelplanen har gjort detta till de dyraste och mest uppmärksammade senatsvalen någonsin. Både president Trump och tillträdande president Biden genomförde kampanjmöten i Georgia under måndagen.

Och bägge var tydliga med hur viktig utgången är för respektive parti.

Donald Trump målade upp en dyster framtidsbild med ett USA som närmast får huka under socialismens fana om Demokraterna tar hem bägge platser och därmed senaten. Han uppgav också att en av kandidaterna, pastorn Raphael Warnock, är den farligaste person som någonsin ställt upp i ett senatsval.

Joe Biden sa å sin sida under ett möte i Atlanta att hela USA:s framtid ligger i Georgias händer.

– En delstat kan staka ut kursen inte bara för fyra år, utan för en hel generation framåt, sa han.

Han menade också att segrar för Warnock och den andre kandidaten Jon Ossoff var centrala för att få igenom viktiga insatser för pandemins verkningar, både när det gällde vaccinering och stödpaket.

Joe Biden.

Ser seger som ett mirakel

Under tisdagen sa Joe Biden i intervjuer att han var optimistisk inför valnatten och tror på seger. Men bakom kulisserna har hans stab börjat planera för förlust och ser alternativet som en knappt uppnåelig bonus.

Rådgivarna är skeptiska till Warnocks och Ossoffs möjligheter att skrälla. En demokrat har inte vunnit en plats i senaten i Georgia på mer än 20 år och en person nära Joe Bidens stab säger att vinster för duon skulle vara ”inget mindre än ett mirakel”, uppger Politico.

Att Joe Biden lyckades vinna Georgia i presidentvalet i november misstänker man till stor del berodde på ett missnöje med Donald Trump som man inte vågar hoppas på ska påverka dessa senatsval på samma sätt.

I den första omgången fick republikanen David Perdue 88 000 fler röster än Ossoff och de bägge republikaner som deltog i kampen om den andra platsen, inklusive Kelly Loeffler, fick sammanlagt 636 000 fler röster än Warnock.

Siffror som visar att de bägge demokraterna behöver ett rejält lyft i detta val för att ha någon som helst chans.

Donald Trump.

Hoppas att Trump avgör

Hoppet som Demokraterna håller sig fast vid kretsar kring Donald Trump och hans långvariga strid mot valresultatet och skyttegravskriget mot topprepublikaner i Georgia som försvarat valsystemet och förnekat anklagelserna om fusk.

– Det finns en ökande hopp på vår sida eftersom Trump har gjort allt han kan för att sabotera för Perdue och Loeffler. Det är svårt att tänka sig saker han kunde ha gjort för att skada dem mer, säger en demokrat i representanthuset till Politico.

Både Perdue och Loeffler har också jobbat i motvind under valrörelsen. Perdue har suttit i karantän under slutspurten efter att ha vistats nära en covidsjuk. Loeffler var aldrig Donald Trumps favorit från början och har tvingats lägga mycket kraft på att visa sig värdig hans stöd.

Under Donald Trumps kampanjmöte i Dalton under måndagskvällen fick hon prata i ett par minuter – och då främst för att säga att hon kommer protestera när kongressen formellt behandlar elektorskollegiets röster under onsdagen.

Officiellt säger Bidens stab att man jobbar efter samma prioritetslista första 100 dagarna oavsett vilka som hamnar i majoritet i senaten. Det handlar om insatser mot pandemin, recessionen, klimatförändringar och situationen för minoritetsgrupper.

Men de medger också att hur långt man kan gå i respektive fråga är avhängigt vilket parti som styr senaten.

En tidigare högt uppsatt demokrat säger till Politico att hela planeringen utgår från att Republikanerna håller fast vid majoriteten.