Vännen om Lena Wesströmmordet: ”Det finns någon som kan berätta”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mordet på Lena Wesström har precis kommit upp i hovrätten.

Erik Fredholm, en av hennes nära vänner, hoppas att den nya rättegången ska leda till att sanningen kommer fram.

– Det finns någon där ute som vet vad hände, säger han i podden Aftonbladet Krim.

Trots omfattande utredning friades den åtalade mannen på grund av luckor i bevisningen. Det var inte ställt bortom rimligt tvivel att han begått mordet, ansåg tingsrätten. En felbedömning menar åklagarsidan som nu åberopar i stort sett samma bevisning igen: Hennes blodspår hemma på mannens tvättmaskin och på hans ena sko. Och hans DNA på hennes ena ring och på kjolen hon bar vid mordet.

Vissa delar av bevisningen har kompletterats. Hovrättens förhandlingar kommer att pågå en bit in i maj.

Erik Fredholm, vän till Lena Wesström, och som även är nämndeman, hoppas på en klargörande dom i hovrätten.
Foto: PRIVAT
Erik Fredholm, vän till Lena Wesström, och som även är nämndeman, hoppas på en klargörande dom i hovrätten.

Erik Fredholm var en av Lena Wesströms nära vänner. Han är även nämndeman i tingsrätten och därmed väl medveten om vad som krävs för en fällande dom.

– Jag vill ju inte se någon oskyldigt dömd men jag vill ju verkligen att det här ska bli ett rättvist avslut. För Lenas skull. Och för Lenas barns skull. Att de ska kunna veta, inte bara vem som var skyldig utan vad som hände och varför.

”Finns någon som vet”

Erik Fredholm beskriver Lena Wesström som en glad och intensiv person som spred glädje omkring sig.

Han vill däremot inte uttala någon uppfattning om vem han tror är skyldig till mordet, det överlåter han åt domstolen. Men han har obehaglig känsla som flera av de närstående ger uttryck för – att ett grovt brott inte formellt klarats upp.

– Det värsta är ju så klart att Lena inte finns längre. Men det är ju lika illa att det går omkring någon där ute som vet vad som hände – men som inte har berättat, säger Erik Fredholm i podden Aftonbladet Krim.

GW kritisk till polisen

Leif GW Persson intervjuas också och anser för sin del att det blivit en fällande dom om polisarbetet i början skötts bättre.

Lena Wesströms föräldrar har också sin uppfattning klar om vem som är skyldig. De vill inte bli intervjuade för närvarande men uppger att talesättet ”tiden läker alla sår” inte stämmer. De tycker att det är tvärtom, att sorgen och saknaden bara blir större. Och hoppas nu att rättvisa ska skipas även om det inte ger dem Lena tillbaka.

Mannen nekar till alla anklagelser och menar att det finns en naturlig förklaring till DNA-spåren. Han och Lena Wesström hade tidigare haft en hemlig kärleksrelation och hade träffats kort tid före mordet.

Foto: Polisen
Lena Wesström hittades mördad i maj 2018.
Publicerad:

LÄS VIDARE