Dödade kvinnor

Elins misstänkte mördare kan vara psykiskt störd

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Den 27-årige mannen som misstänks ha mördat 18-åriga Elin i Höör medger att han bragde henne om livet – men att han ej menade att döda henne.

I den lilla sinnesundersökning som gjorts av honom framgår det hur han aldrig etablerat sig på arbetsmarknaden eller haft en långvarig parrelation, och hur han kan uppträda opassande när han blir full.

Mordet på 18-åriga Elin i slutet av mars skakade hela den lilla skånska orten Höör. Häktad för mordet sitter en tidigare ostraffad 27-årig man som Elin ska ha uttryckt att hon kände en viss rädsla för.

Varför han mördade henne är oklart, enligt honom själv hade han och Elin en vänskaplig relation. 27-åringen erkänner att han tog den nio år yngre kvinnans liv men menar själv att hans mening inte var att hon skulle dö.

Misstänkte mördarens husvagn.

Foto: KRISTER HANSSON

Mannen har genomgått en liten sinnesundersökning, en så kallad P7:a, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning, både vid undersökningstillfället och vid tiden för brottet. Samtidigt skriver den undersökande läkaren att 27-åringen aldrig, varken i barndomen eller vuxenlivet, har uppvisat några tecken på psykossjukdom och inte heller gör det nu. Men att på grund av brottets allvarlighet, och den korta tid som den lilla sinnesundersökningen utförts på, inte räcker utan att en större rättspsykiatrisk undersökning bör göras.

Aldrig flyttat hemifrån

I P7:an framträder en bild av en man som haft flera traumatiska upplevelser under sin uppväxt. Han och hans pappa ska för några år sedan ha varit med om en bilolycka där personen i den mötande bilen avled och 27-åringen själv fick en skada.

Han har aldrig flyttat hemifrån. Vid tiden för brottet bodde han fortfarande hos sina föräldrar i Höör, i en husbil på tomten. 27-åringen har trots att han utbildat sig till undersköterska, främst försörjt sig på att sälja och köpa saker på second hand och att utföra trädgårdssysslor åt äldre grannar.

Att han inte jobbade kvar inom äldreomsorgen längre än en månad förklarar han med att han ansåg att han hade större kompetens än de mer erfarna kollegorna och att han inte gillade hur de gamla behandlades.

27-åringen säger att han undviker att dricka stora mängder alkohol då han får ett avvikande beteende när han är full. Han ska vi något tillfälle ha urinerat mot poliser.

Inte ätit eller sovit

Under sin första tid i häktet uppger han att han mått väldigt dåligt, knappt kunnat äta eller sova, men att det blivit bättre under de veckor han nu suttit inne.

Han säger att han försöker ta en dag i taget och se positivt på framtiden.

Elin har beskrivits som mycket saknad i Höör. Hon ska ha varit en glad och sprallig och klok 18-åring som snart skulle tagit sitt körkort och som om ett år skulle tagit studenten. Hennes syster Patricia berättade tidigare i veckan för Aftonbladet om sorgen efter systern.

– 18 år. Tänk. Bara 18 år. Livet har ju knappt hunnit börja då.

– Något måste göras. Ingen ska behöva gå och leva otrygg. Efter allt detta inser man hur skört livet är. Att allt kan hända vem som helst. Det ska inte behöva vara så. Sjukdom, olyckor och så vidare går inte att komma undan – men våldet, att någon tar sig rätten att på något sätt göra någon annan illa, att bestämma om någon ska få leva eller inte – det måste få ett stopp.

Åtalet mot den 27-årige mannen ska väckas senast den 17 maj.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa enkelt tandblekning hemma - vitare tänder på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjälp kvinnojourerna att rädda liv – skänk din gåva här

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Mord

Höör

Våldet mot kvinnor