Minst 16 000 långtidssjuka i covid – Cecilia, 40, har varit sjuk i över ett år

Publicerad 2021-05-11

Minst 16 000 personer har fått diagnosen långtidscovid, men mörkertalet tros vara stort.

Läkaren Cecilia Chrapkowska, 40, har varit sjuk sedan mars förra året.

– Jag kan inte gå längre än 20 meter utan att få bröstsmärtor. Om jag står upp längre än fem, tio minuter, blir jag svimfärdig, säger hon.

Hittills har mer än en miljon svenskar har konstaterats smittade med coronaviruset. För många går symtomen över, men för en del personer blir sjukdomssymtomen kvarstående.

Exakt hur många det är som i dag lider av postcovid, eller långtidscovid, är inte klarlagt. Enligt en karläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort har mer än 16 000 svenskar hittills fått diagnosen.

En av dem är Cecilia Chrapkowska, 40.

– Det är svårt att handla mat om något av det jag beställt på nätet tar slut. Jag väljer affären med minst yta och vilar i bilen efteråt, säger hon.

Innan pandemin jobbade Cecilia Chrapkowska som barnläkare, samtidigt som hon forskade och doktorerade. Hon var aktiv och älskade att cykla. Men i mars 2020 fick hon covid-19. När symtomen inte gick över, trots att tiden gick, förstod hon att något inte stod rätt till.

– Jag hade över 38 graders feber i flera månader, och i tre månader mellan 39 och 40 varje dag. Det går ju inte att förklara bort. Innan jag fick hjärtmedicin mot min POTS (en komplikation till covid som gör att kroppen inte kan reglera blodflödet när man står upp, red. anm.) blev jag också svimfärdig så fort jag ställde mig upp, och jag hade ständig huvudvärk och minnessvårigheter.

”Känns hoppingivande att det bedrivs forskning”

Månaderna gick och Cecilia Chrapkowskas hälsa blev inte bättre. Efter flera läkarbesök konstaterades det till slut att hon har postcovid, och sedan några månader tillbaka, fram tills nyligen, har hon vårdats på Karolinska sjukhusets postcovid-mottagning i Solna.

Symtomen för personer med postcovid varierar kraftigt. För en del personer handlar det främst om smak- och luktbortfall eller förändringar. För andra, som Cecilia Chraptowska, har flera inre organ skadats av sjukdomen.

– Jag tillhör den värre delen av skalan, som varit deltidssjukskriven i mer än ett år. Men det finns dem som har det ännu värre. Hela det spektrumet finns, och vård behövs för alla.

Hon säger att mår mycket bättre nu, tack vare mediciner och rätt typ av behandling.

– Om du hade frågat mig för tre månader sedan, hade jag sagt att den största skillnaden från tiden innan jag blev sjuk var att jag inte orkade göra någonting. Det var svårt att orka titta på tv. Nu är jag mest fysiskt begränsad, och inte särskilt mycket psykiskt, även om jag så klart inte har samma energi som innan jag blev sjuk.

Cecilia Chrapkowska, 40.

Och det finns fler ljusglimtar, säger Cecilia Chraptowska. Om några veckor ska hon få en elrullstol.

– I dag kan jag inte gå på promenad med mina barn eller mina vänner. När vi alla vaccinerats och allt öppnar vill jag ha elrullstolen, så jag kan gå på museer, resa och jobba på sjukhuset igen, och inte bara hemifrån, säger hon.

I början av pandemin fanns varken forskning eller vård för postcovid. Nu, mer än ett år senare, har forskningen kommit en bit på vägen.

– Det allra mest grundläggande har varit att gå på en mottagning där läkarna kan mer än jag, och där det inte finns någon misstro. Jag tror inte att jag kommer självläka. Däremot känns det hoppingivande att det bedrivs forskning om det här... det är mitt hopp om framtiden, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror att de kommer hitta effektiva medicinska behandlingar. Och tillslut kanske jag kan skutta ur min elrullstol och cykla igen.

Stort mörkertal

Antalet remisser för patienter med kvarstående symtom efter covid ökade kraftigt under hösten 2020 i Sverige, enligt Region Uppsalas uppgifter.

I Ekots kartläggning har antalet patienter från primärvården räknats ihop med patienter inom slutenvården och den öppna specialistläkarvården. I registren framgår det inte hur många personer som lider av lindriga besvär, och hur många som har besvär som kräver insatser av sjukvården.

Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist på Universitetssjukhuset i Solna, säger till radion att hon tror att antalet personer som har postcovid är fler än vad siffrorna visar. Diagnosen infördes i höstas och mörkertalet kan vara stort, enligt Judith Bruchfeld.

– Jag bedömer att det är en underskattning i antal, med tanke på de procentangivelser som kommer från andra länder kring hur många som utvecklar långtidseffekter.

Studierna som har gjorts om postcovid varierar mycket. Enligt olika länders studier upplever mellan 4 till 78 procent att de har symtom minst en månad efter att sjukdomen brutit ut. Hittills verkar det även som att fler kvinnor än män drabbats av långtidssjukdomen.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen