Vita huset överklagar upphävandet av Trumps reseförbud

Uppdaterad 2017-02-08 | Publicerad 2017-02-07

WASHINGTON. Att stoppa människor från att resa in i USA ligger helt inom presidentens befogenheter.

Det hävdar justitiedepartementet, som nu lämnat in överklagan för att Donald Trumps inreseförbud återigen ska träda i kraft.

I det 15-sidiga dokumentet, som lämnades in till en appellationsdomstol vid midnatt svensk tid, hävdar justitiedepartementet att presidentens resestopp inte bryter mot några lagar:

”Den exekutiva ordern är ett lagligt utövande över mottagandet av utländska medborgare och flyktingar till USA. Han har rätten att stoppa inträdet av vilken grupp av utlänningar som helst, i nationens intresse.”

Målet: Att stoppa terror

Enligt Donald Trump är inreseförbudet nödvändigt för att stoppa terrorattacker i USA. Presidenten har inte statistiken på sin sida, men administrationen hänger fast vid det argumentet.

I överklagan skriver departementet att domaren inte har tillgång till den hemligstämplade information som presidenten förfogar över.

”De begär att domstolen spekulerar kring ett formellt beslut om den nationella säkerheten som presidenten har fattat.”

En förhandling i det mycket uppmärksammade ärendet kommer att äga rum vid midnatt på tisdagen, svensk tid. Då ska tre domare höra parterna på telefon. Därefter ska de fatta sitt beslut.

”Stoppet strider mot grundlagen”

Det var på fredagen som en federal distriktsdomare temporärt upphävde Donald Trumps kontroversiella order, som innebär ett inreseförbud för människor från sju muslimskt dominerade länder samt ett totalstopp för flyktingmottagandet.

Det är delstatsåklagare i Washington, med stöd från kollegor Minnesota, som lämnat in stämningen där de kräver att beslutet ska hävas. De hävdar att inresestoppet strider mot konstitutionen och orsakar stor skada för delstaterna.