LISTA: 5 kandidater till Nobels fredspris

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag får vi svaret.

Men spekulationerna har pågått länge: Vem får årets fredspris?

Här är fem kandidater.

FÖLJ DIREKTRAPPORTRINGEN om fredspriset:

1. American Civil Liberties Union

Spelbolagens favorit. Medborgarrättsorganisation som bland annat bestridit Donald Trumps inreseförbud. Ett pris till ACLU skulle antagligen ses som en markering mot den amerikanske presidenten.

2. Irans kärnenergiprogram

Iranavtalet gick något förenklat ut på att Iran bytte lättade sanktioner mot en insyn i kärnenergiprogrammet. Avtalet slöts mellan Iran och gruppen ”P5+1”, de fem ständiga medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland. Även det valet skulle ses som en markering mot Trump, som har kritiserat avtalet.

Foto: AFP AFP

3. Vita Hjälmarna

Den berömda räddningsstyrkan i Syrien var en het kandidat redan förra året, och ger låga odds hos spelbolagen.

4. Denis Mukwege

Den kongolesiske doktorn som vigt sitt liv åt att behandla kvinnor som utsatts för sexuellt våld lyfts ofta fram som en tänkbar pristagare.

Foto: AVALON.RED B5725

5. Påve Franciskus

Den i sammanhanget moderne påven är också en favorit hos spelarna – och var en av dem som förekom i spekulationerna även förra året. Han har nominerats av en riksdagsman i Norge, med motiveringen att han är ”emot Trump”.

Inte ens nära?

Donald Trump uppges vara nominerad till Nobelpriset, Vladimir Putin likaså. Högst odds hos spelbolagen ger dock Kim Jong Un – 251 gånger pengarna.

Totalt har 318 kandidater nominerats , vilket är näst flest genom tiderna. Av kandidaterna är 215 privatpersoner och 103 organisationer. Fler kandidater har endast funnits 2016 då hela 376 nominerades.

Vinnaren offentliggörs i Oslo den 6 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE