Skjutning på värvningscenter i Ryssland

Publicerad 2022-09-26

En person har öppnat eld på en värvningsanläggning för soldater i Sibirien.

Hittills har en person rapporterats skadad.

Skytten greps kort efter dådet.

En person har öppnat eld på en militäranläggning i den ryska regionen Irkutsi i Sibirien under måndagsmorgonen, rapporterar AFP.

Anläggningen används för att värva soldater till kriget i Ukraina.

En rekryteringsofficer ska ha skadats i skjutningen. Mannen greps omedelbart och ”kommer definitivt att straffas”, skriver Igor Kobzev, guvernör i Irkutsk, i ett inlägg på Telegram.

Flera ryska Telegram-kanaler har publicerat en video som påstår sig visa händelsen. I inspelningen avlossas minst ett skott.

Den oberoende nyhetswebbplatsen Meduza citerar flera rapporter om att skytten ska ha sagt att "ingen vill slåss" och "låt oss alla gå hem nu" innan han började skjuta.

Arkivbild

Uppgifter: Över en miljon ska värvas – stora protester

Förra veckan rapporterade den ryska tidningen Meduza att Ryssland kommer stänga sina gränser för män i mobiliseringsåldern. Enligt en källa är det troligt att förbudet införs 28 september, på onsdag.

Exakt hur många som ska plockas in i kriget är i nuläget oklart.

Enligt Meduza rör det sig om över en miljon ryssar. Landets utrikesminister Sergej Lavrov har däremot pratat om att 300 000 människor ska mobiliseras.

Uppgifterna om upprustningen har väckt starka reaktioner i Ryssland och lett till demonstrationer på flera håll. Enligt människorättsgruppen OVD-info har 2 350 ryssar frihetsberövats under protesterna.

Mobiliseringen har även kritiserats av högt uppsatta ryska politiker.

– Det är absolut oacceptabelt. Jag anser att det är helt rätt att det utlöser en skarp reaktion i samhället, säger Valentina Matviyenko, ordförande för det ryska överhuset i ett inlägg på Telegram.

Följ ämnen i artikeln