Socialdemokraterna säger ja till Nato: Behöver säkerhetsgarantier

”Skulle hamna i ett mycket utsatt läge”

Uppdaterad 2022-05-16 | Publicerad 2022-05-15

Socialdemokraterna säger ja till ett svensk Natomedlemskap.

Det är det bästa för svenska folkets säkerhet, säger statsminister Magdalena Andersson under en pressträff.

– Den säkerhetsordning som Sverige byggt sin säkerhet på är under angrepp.

Följ ämnen
Nato

Mindre än tre månader efter Rysslands invasion av Ukraina kom det historiska beskedet från Socialdemokraterna. Ett ja till medlemskap i Nato.

200 år av svensk alliansfrihet är över.

– Den militära alliansfriheten har tjänat oss väl men den kommer inte att tjäna oss lika väl i framtiden, säger Magdalena Andersson under pressträffen på S-högkvarteret på Sveavägen 68.

Rysslands invasion av Ukraina har ändrat spelplanen för säkerhetspolitiken, menar statsministern. Sverige behöver de säkerhetsgarantier som kommer genom att vara med i Nato.

– Ukraina bryter nu ryska styrkor mot krigslagar. Och vi ser massgravar och massvåldtäkter. Invasionen av Ukraina visar vad Ryssland är beredda att göra, säger hon.

– Vi kan inte utesluta att Ryssland agerar lika risktagande i vår närhet.

”Skulle öka pressen på Sverige”

Beskedet kommer samma dag som Finland officiellt bekräftar sin ansökan.

– Om Sverige blir det enda land i Östersjöregionen som inte är med i Nato skulle vi hamna i ett mycket utsatt läge. Det kan inte uteslutas Ryssland skulle öka pressen på Sverige.

Socialdemokraterna ska verka för undantag mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svensk mark. Enligt statsministern kan Sverige verka för nedrustning och mot kärnvapen – trots ett Natomedlemskap.

Hon säger att Sverige under ansökningstiden är i ett utsatt läge och nu stärker sin säkerhet. Bland annat finns det risk för cyberangrepp.

Farlig och skrämmande tid

Hon uppmanar alla svenskar att tänka på hur man agerar och att inte dela information om Sveriges försvar och militärövningar.

– Det kan vara en viktig pusselbit för aktörer som vill Sverige illa. Håll huvudet kallt för försök att skrämma och splittra.

Hon fortsätter:

– Vi lever i en farlig och skrämmande tid. Men Sverige har många vänner. Och vi har allt att vinna genom att hålla ihop som land.

Peter Hultqvist, försvarsminister, svarar på frågan om vad Sverige kan få för hjälp från andra länder under ansökningsprocessen.

– Marin närvaro i svensk närhet, olika flyggarrangemang och att vi gör fler övningar tillsammans. Det kan handla om att samverka mot olika cyberhot.

Ansökan redan färdig

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den svenska ansökan redan färdig – det enda som saknas på den är en underskrift. En källa säger att ansökan skulle ha skickats in på måndag eller tisdag, men att regeringen kommer att vänta in Finlands ansökan.

– Vi kommer att skicka in ansökan tillsammans med Finland, säger en källa med insyn.

Svängningen inom Socialdemokraterna har gått i rekordfart. Så sent som i november 2021 slog partiet fast att man inte anser att Sverige ska gå med i Nato.

S-medlemmar har varit kritiska till den dialog som förts för att förankra frågan inom partiet och kallat den ett spel för galleriet.

Sveriges och Finlands statsministrar under Sanna Marins besök i Stockholm i april. Enligt uppgifter till Aftonbladet  kommer de båda ländernas ansökningar skickas in till Nato samtidigt.