WHO: Vi kommer se en ökning av apkoppor

Publicerad 2022-05-22

Apkopporna sprider sig till allt fler länder.

Nu slår världshälsoorganisationen larm och uppmanar till noga smittspårning.

”Det finns det ett akut behov av att öka medvetenheten om apkoppor”, skriver WHO.

Världshälsoorganisationen, WHO, har kallat till krismöte om utbrottet av apkoppor, på engelska kallat monkeypox.

Sjukdomen upptäcktes hos en människa första gången på 1970-talet i Kongo.

Nu sprids den i flera europeiska städer samt USA, Kanada och Australien. Under lördagen hade WHO fått rapporter om nästan 100 bekräftade fall i 12 av sina medlemsländer.

Enligt världshälsoorganisationens riskbedömning är det av stor vikt att alla länder nu tar smittspårningen på allvar för att dämpa utbrottet.

Att sjukdomen nu sprids utanför väst- och centralafrika är mycket ovanligt.

”Därför finns det ett akut behov av att öka medvetenheten om apkoppor och genomföra omfattande fallsökning och isolering”, skriver WHO på sin hemsida.

Apkoppor.

Under söndagen har fler länder rapporterat bekräftade och misstänkta fall. I majoriteten av alla rapporterade fall har infektionen spridits via sexuella kontakter och lett till framförallt blåsor och hudutslag, främst kring genitalierna.

Sjukdomen smittar via nära fysisk kontakt och män som har sex med män är hittills överrepresenterade bland de bekräftade fallen. Många av fallen har ingen resekoppling.

”Det finns en stor sannolikhet för identifiering av ytterligare fall med oidentifierade smittkedjor, även i andra befolkningsgrupper”, skriver WHO.

Biden: ”Oroväckande”

Hittills har inga dödsfall eller allvarliga fall konstaterats. Sjukdomen liknar smittkoppor, men är en mildare variant, enligt WHO.

USA:s president Joe Biden sa under söndagen att det finns farhågor för sjukdomen och att ”det är något som alla borde vara orolig för”, rapporterar The Guardian.

– Det är oroväckande om den sprids ännu mer då det skulle kunna få konsekvenser, säger han till reportrar.

Joe Biden.

Biden tillade också att USA börjat undersöka om det finns vaccin tillgängligt.

Enligt WHO kan vaccin mot smittkoppor ge ett effektivt skydd mot apkoppor, omkring 85 procent.

Tillfällig mottagning i helgen

I helgen tog Belgien som första land beslut om att införa 21 dagars karantän för smittade, rapporterar La Libre.

I Sverige har hittills ett fall bekräftats, i region Stockholm. Det är det första fallen någonsin i Sverige. Regeringen har klassat sjukdomen so allmänfarlig för att få den att ingå i smittskyddslagen och göra den anmälningspliktig inom vården.

Folkhälsomyndigheten har under helgen skalat upp sin beredskap på laboratorium för att kunna analysera fler prover vid en eventuell ökning.

Karolinska sjukhuset i Huddinge öppnade en en tillfällig mottaning för provtagning av apkoppor. Patienter kunde ringa 1177 för att boka tid, men få sökte sig till mottagningen. Om det finns ett mörkertal är svårt att veta, enligt infektionsläkaren och avdelningschefen Hedvig Glans.

– Det här var ett sätt att försöka ta temperaturen på det, genom att se hur många som hör av sig, hur många som kopplas vidare och hur många som behöver provtas, säger hon till TT.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.