Huaweichef fri – Kina släppte kanadensare

TT-AFP

Uppdaterad 2021-09-26 | Publicerad 2021-09-25

Telekomjätten Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou har efter tre år i husarrest fått lämna Kanada och återvända till Kina.

Kina avfärdar anklagelserna mot henne som uppdiktade för att skada landets teknikindustri.

Samtidigt har Kina släppt två fängslade kanadensare.

En mångårig kris mellan USA och Kanada å sin sida, och Kina å den andra, ser ut att närma sig en lösning.

Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou – som har suttit frihetsberövad i Kanada sedan december 2018, anklagad av USA för bedrägeri och för att ha brutit med sanktioner – har släppts fri efter en uppgörelse.

Den statliga tv-kanalen CCTV sände ett uttalande som Meng gjort när hon flög mot Shenzhen i södra Kina, över Nordpolen utanför amerikanskt luftrum.

Meng sade att hennes ögon tårades när hon närmade sig sitt stora moderlands famn:

– Utan ett starkt moderland hade jag aldrig haft den frihet jag har i dag.

När Meng Wanzhou väl landade i Shenzhen, vid 16-tiden svensk tid, fick hon ett ”röda-mattan-välkomnande” på flygplatsen, som var fylld av människor som bar banderoller med välkomsthälsningar.

I statliga kinesiska medier avfärdas anklagelserna mot Meng som uppdiktade. Utrikesdepartementets taleskvinna Hua Chunying kallar dem ”politisk förföljelse mot kinesiska medborgare”.

Tyst om kanadensare

Däremot har det från kinesiskt håll varit mycket tyst om att två kanadensiska medborgare släppts efter att ha suttit frihetsberövade i Kina.

Kort efter att Meng släppts meddelade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor hade lämnat kinesiskt luftrum och var på väg hem. Premiärministern mötte dem med kramar på landningsbanan, efter att de landat på kanadensisk mark i Calgary på lördagen.

Kovrig, en tidigare diplomat, och affärsmannen Spavor greps i Kina 2018, bara några dagar efter att Huawei-chefen Meng Wanzhou frihetsberövades i Kanada. Meng greps efter att USA utlyst en arresteringsorder med anklagelser om att hon brutit mot sanktioner – brott som kan ge 30 års fängelse.

I Kina dömdes Spavor i augusti i år till elva års fängelse för spioneri, medan Kovrigs rättsfall aldrig hann avgöras.

Trudeaus regering har kallat Kinas agerande för ”gisslan-diplomati” och anklagat landet för att utnyttja människor som påtryckningsmedel i ett förhandlingsspel. Kina har hela tiden nekat till att så är fallet.

– Kina har fram tills nu sagt att det inte har funnits någon koppling mellan dessa två fall, men genom att sätta dem (Kovrig och Spavor) på ett flyg i kväll har de tydligt visat att det här handlade om ett gisslantagande, säger tidigare diplomaten Colin Robertson till kanadensiska public servicebolaget CBC.

– Det påminner om spionutbytena som gjordes under kalla kriget, fortsätter han.

Uppgörelse med USA

Att Meng, som är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei, släpptes fri beror på en rättslig uppgörelse som slöts under fredagen.

Efter en förhandling i en federal domstol i New York mellan USA:s justitiedepartement och Meng, som deltog via videolänk från Vancouver, beslutades att Meng slipper rättegång och att de allvarligaste anklagelserna läggs på is fram till den 1 december 2022, rapporterar AFP. Om hon håller sin sida av uppgörelsen dras anklagelserna – som Peking har kallat för politiskt motiverade – tillbaka.

USA:s justitiedepartement uppger att Meng har erkänt att hon vilselett en bank om företagets affärer i Iran, ett land USA har hårda sanktioner mot. Uppgörelsen ska bara gälla Meng och anklagelserna mot Huawei som företag kvarstår.