Haitier i Texas migrerar åter till Mexiko

TT-Reuters

Publicerad 2021-09-20

Gränspolisen försöker hindra migranter från att korsa gränsfloden Rio Grande in i USA.

Tusentals migranter, varav de flesta från Haiti, som samlats i tillfälliga läger vid USA:s gräns mot Mexiko har börjat utvisas med flyg chartrade av USA:s myndigheter.

Många migranter återvänder till Mexiko efter det amerikanska beslutet.

Som mest samlades över 12 000 personer som korsat gränsfloden Rio Grande vid lägret i Texasstaden Del Rio under helgen.

Men på måndagen valde många att åter ta sig över gränsen vid Del Rio, den här gången tillbaka till Mexiko, rapporterar Reuters.

På andra sidan gränsen utefter Rio Grande, ligger gränsstaden Ciudad Acuña, som väntas ta emot många migranter.

Nya försök

Andra migranter började röra sig mot kuststaden Tampioco för att söka nya sätt att ta sig in i USA.

Haiti är de amerikanska kontinenternas fattigaste land och har under sommaren blivit alltmer instabilt i samband med att presidenten Jovenel Moïse mördades och en kraftig jordbävning tog tusentals liv.

Sammanlagt 3 300 migranter har flyttats av myndigheter i USA sedan i fredags och flera flygplan väntas hädanefter fortsätta avvisningarna dagligen.

De första tre planen lastade med hundratals haitier landade i Port-au-Prince redan på söndagen. Flera plan väntades lyfta under måndagen.

Snabb avvisning

Möjligheten att snabbt avvisa migranter utan att de hunnit söka asyl, känd som ”Title 42”, infördes av USA:s dåvarande president Donald Trump som hälsoåtgärd under början av pandemin.

Förra veckan slog en domare fast att detta inte ska kunna omfatta familjer, men domen vinner inte laga kraft förrän om två veckor. Nuvarande presidenten Joe Bidens regering har också överklagat den.