Dagarna som ledde fram till bilmordet

Publicerad 2022-08-03

Två söner misstänks ha kört ihjäl sin mamma på Hisingen i Göteborg och filmat delar av dådet.

Flera veckor tidigare inleddes en hatstorm mot den 38-åriga kvinnan på sociala medier.

Här är dagarna som ledde fram till det åklagaren misstänker är ett hedersmord.

– Vi har kört över vår mamma, fattar du?

Klockan är strax efter 17 på lördagseftermiddagen, och i en bil sitter två unga män. Deras framruta är trasig och delar av karossen har fått skador. De filmar sig själva och sänder det live på sociala medier. I filmen, som publicerats av flera medier, bland annat Göteborgsposten, pratar de om hur de kört över sin egen mamma.

Bredvid mamman låg hennes pojkvän, skadad.

– De låg livlösa på gatan efter att jag var klar med dem, hörs en av de säga.

Kvinnan dog av sina skador samma dag. Mannen vårdas fortfarande på sjukhus. Men hoten om våld och död hade pågått en lång tid.

Och många hade sett dem.

Här hände bilattacken.

8 juli

Under de första veckan i juli sänder kvinnan live på Facebook flera gånger. Den 8 juli publicerar hon den sista filmen som går att hitta på hennes Facebook.

I filmen berättade hon enligt GP hur hon hade lämnat sin före detta man, pappan till hennes barn, och att hon inte vill ha med varken honom eller hans familj att göra. Men hon vill inte lämna sina barn.

Hon bad om att ingen skulle blanda in barnen.

– Syftet med denna live var att förklara varför hon ville lämna sin man, som var i fängelse. Hon mådde jättedåligt. Hon mådde skitdåligt rent ut sagt och gick omkring med ångest, säger personen till Expressen.

Rykten började spridas om att hon hade träffat en annan man. Enligt Expressen dök han upp i bakgrunden av en av hennes filmer, vilket gjorde att kommentarerna blev hårdare.

Hon möttes av hotfulla meddelanden om grovt våld enligt GP. I kommentarsfältet stod det saker som ”Du ska få betala” och ””sov inte i lugn och ro kan jag säga”.

I filmen pratade hon också om mannens pappa, hennes barns farfar, och om incidenter som gjort att hon ville lämna äktenskapet.

Pappan till mammans nya pojkvän krävdes på pengar, enligt Expressen.

En blomma och ett ljus syns på platsen där kvinnan föll offer för attacken.

12 juli

De kommande dagarna livesänder flera personer och talar om händelsen, och enligt GP finns den sista filmen på henne från den 12 juli.

Den är inte upplagd från hennes eget konto, men hon säger att hon älskar sina barn. Hon ber de som tittar att inte hetsa dem.

30 juli

I lördags fick kvinnan ett samtal av en av sina söner, som flyttat till sin farmor och farfar, enligt Expressen. Han ville att hon skulle packa en väska, för att de inte ville bo med henne längre.

Med väskan i hand stod hon och väntade på att lämna den till sina barn. Då kom hennes två söner i en bil och körde över henne och hennes pojkvän.

Mamman dog av sina skador. Mannen vårdas på sjukhus. Strax därpå la sönerna upp videon där de erkände dådet.

– Så går det i vår familj när man är otrogen, vi lägger dig i graven, inte bara män, hörs en av bröderna säga enligt Expressen.

3 augusti

Bröderna greps i anslutning till händelsen, och under onsdagen häktades de misstänkta för mord och mordförsök.

Ytterligare två personer begärdes häktade för grovt skyddande av brottsling, en av dem begärs häktad för grovt olaga hot.

Följ ämnen i artikeln