Torka utlyst i halva England: ”Behöver veckor med regn”

Landet som kännetecknas av regn är torrare än på 46 år.

Torka råder i åtta av 14 regioner, vilket går ut över både duschvanor och elförsörjning.

– Allt fungerar sämre när det är varmt, säger energikonsulten Kathryn Porter till BBC.

Satellitbilder av England visar att halva landet är ”brungräddat”, konstaterar The Sun på brittiskt tabloid-vis.

Perioden mellan januari och juli har varit den torraste sedan 1976, enligt den brittiska vädermyndigheten Met Office. Ett nytt värmerekord sattes för två veckor sedan i Lincolnshire, med 40,3 grader.

PLUS: Forskarens varning: Första tecknet på kollaps – ”flimret”

Hettan fortsätter hålla England i ett stadigt grepp. Under fredagen uppmättes temperaturer nära 35 grader på många håll, bland annat i Londonområdet. En fyra dagar lång varning för värmebölja har utfärdats fram till söndag.

Satellitbilder visar hur halva landet blivit brunt av torkan.
Satellitbilder visar hur halva landet blivit brunt av torkan.

”Behöver veckor med regn”

Torka har utlysts i landets åtta av 14 regioner. Norra och västra Storbritannien är de mest skonade delarna, med undantag av Devon och Cornwall-regionen längst i sydväst.

Ett vattenbolag uppmanar folk att inte duscha längre än i fyra minuter och ”bara spola toaletten när du måste”, rapporterar The Times. Att avstå från att tvätta bilen och att säkerställa att man inte har vattenläckage är två andra åtgärder som nämns.

Senast torka utlystes i England var 2018. Detta är ett tecken på att detta ”inte är en normal sommar”, uppger John Curtin på landets miljömyndighet.

PLUS: Forskarens varning: Första tecknet på kollaps – ”flimret”

Nästa vecka väntas regn, men det löser inte problemet, enligt Curtin.

– Snälla, tro inte att torkan försvinner på grund av det, vi skulle behöva veckor med regn och vi behöver förmodligen genomsnittliga regnmängder, eller mer, i höst och vinter för att undvika torka nästa år, säger John Curtin på myndigheten till BBC Radio 4.

Vattennivåerna i många av landets viktigaste reservoarer är ”exceptionellt låga”. Den totala vattenmängden är på 65 procent av normal kapacitet, skriver The Times.

Samtidigt uppger George Eustice på miljömyndigheten att vattentillgången ändå står sig stark och att det inte finns anledning till oro, enligt BBC.

Londons finansdistrikt skymtas bakom ett torrt fält.
Londons finansdistrikt skymtas bakom ett torrt fält.

Även solenergi påverkas till det sämre

I skenet av torkan tar BBC upp energiproblem som kommer av värmeböljan i Storbritannien och Europa. Vattenkraften har sjunkit med 20 procent på grund av torra vattendrag och skrala reservoarer. Och kärnkraften, som behöver vatten för nedkylning, har satts på restriktioner.

Något oväntat fungerar även solpaneler sämre i värmebölja.

– Solpaneler upplever ett signifikant tapp på temperaturer över 25 grader. Allt fungerar bara sämre när det är varmt, säger Kathryn Porter, energikonsult på Watt-Logic till BBC.

Publisert:

LÄS VIDARE