Efter FBI-razzian: Trump släpper nattsvart video

Publicerad 2022-08-10

Bara timmar efter FBI-razzian mot Trumps lyxresidens släppte ex-presidenten en nattsvart video på sin medieplattform Truth Social.

Till tonerna av bombastisk musik och ljud från ett häftigt åskoväder säger Trump att USA är en nation i fritt fall.

Under natten mot tisdag genomförde den federala polisen, FBI, en razzia mot Donald Trumps lyxbostad Mar-a-Lago i Florida.

Bara timmar efter tillslaget publicerade Trump en video med ett apokalyptiskt budskap där han redogör för de problem som USA står inför enligt honom, rapporterar New York Post.

– Vi är en nation på nedgång, säger Trump i inledningen av den fyra minuter långa videon.

Skärmdump från inledningen av Donalds Trumps nysläppta apokalyptiska video.

Apokalyptisk video

Flera amerikanska medier skriver att klippet liknar en kampanjvideo. Och Trump har tidigare hintat om att ”ett tillkännagivande” är att vänta inom kort.

Videon, där Trump håller ett dystopiskt tal, är nästan genomgående svartvit. Medan Trump räknar upp de utmaningar som han anser att USA står inför hör man ett mullrigt åskoväder i bakgrunden.

– Vi är en nation i fritt fall. Vi är en nation som på många sätt har blivit ett skämt, säger han.

Trump pratar bland annat om inflationen och de höga energipriserna. Han kritiserar även hanteringen av coronapandemin. Och pratar om att USA är ”en nation som har gett upp på Afghanistan”. Vidare säger han att USA har tillåtit Ryssland att förstöra Ukraina.

”Ingen seger vi inte kan vinna”

I slutet dyker Donald Trump upp i färg:

– Snart kommer vi vara ett storslaget land igen, säger Trump.

– Inget berg är för högt, det finns inga mål vi inte kan nå, det finns ingen utmaning vi inte klarar och det finns ingen seger vi inte kan vinna, fortsätter han.

Skärmdump från slutet av videon.

Kopplas till utredning

Tillslaget under måndagen ska enligt CNN vara kopplat till en utredning gällande Trumps hantering av officiella dokument. FBI-agenterna ska ha fokuserat på att hitta dokument som kan ha tagits från Vita huset till Trumps lyxegendom.

Detta i stället för att ha lämnat över dokumenten till den myndighet som arkiverar presidentens handlingar. Något som kan innebära ett federalt brott.

FBI-tillslaget pågick under hela dagen och under kvällen sågs agenterna komma ut med någon typ av dokument från lyxresidenset.

Topprepublikaner slår tillbaka

Efter tillslaget har flera topprepublikaner gått ut och reagerat kraftfullt mot FBI:s agerande, rapporterar New York Times.

Den tidigare republikanske vicepresidenten Mike Pence går hårt mot både FBI och Justitiedepartementet. Han skriver på Twitter att han är ”djupt oroad” över att Trumps privata bostad har blivit föremål för FBI:s husrannsakan.

– Ingen tidigare amerikansk president har någonsin varit föremål för en räd mot sin privata bostad, skriver han.

– Jag har sett tillräckligt. Justitiedepartementet har blivit ett politiskt vapen. Det är oacceptabelt, uppgav Kevin McCarthy, republikansk minoritetsledare i representanthuset.

LÄS VIDARE