Kommuner skrev brev till polisen: Stoppa Paludan

Befarade nya upplopp

Publicerad 2022-04-19

Efter de våldsamma upploppen har vädjar kommuner till polisen att inte ge tillstånd för koranbränningar.

– Under de här omständigheterna bör man inte bevilja nya tillstånd, säger Anna Thörn, kommundirektör på Norrköping.

Under påskhelgen hade den danska politikern Rasmus Paludan fått polistillstånd för att genomföra koranbränningar i flera städer: Linköping, Jönköping, Norrköping, Malmö, Örebro och Stockholm.

I flera städer ledde detta till våldsamma upplopp där 16 poliser skadades.

Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping fördömde både Paludans manifestation och de våldsamma upploppen i stadsdelen Navestad under långfredagen.

– Jag känner avsky för de budskap som Paludan förmedlar. Men det ger ingen rätt att ta till våld mot polis och räddningstjänst och att bränna bilar, skada, hota och skrämma människor, säger han.

Upplopp vid Ringdansen centrumi Navestad, Norrköping på påskdagen.

Skrivit brev till polisen

Under pressträffen sa Anna Thörn, kommundirektör, att man ”har uppgifter om att Rasmus Paludan ansökt om tillstånd om nya manifestationer”, något som lett till missuppfattningar i medier, enligt kommunens pressavdelning.

Det Thörn syftade på var att man inför påskhelgen fick Norrköpings kommun veta att Rasmus Paludan ansökt om nytt tillstånd för en koranbränningsmanifestation i kommunen under söndagen.

Norrköpings kommundirektör Anna Thörn säger att hon tillsammans med Linköpings kommundirektör, där han också planerade en manifestation, inför de planerade manifestationerna skrev brev till Polismyndigheten med vädjan att neka honom tillstånd.

Det då man befarade nya upplopp.

– Under de här omständigheterna som är bör man inte bevilja nya tillstånd, säger Anna Thörn.

”Har ett svårt uppdrag”

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) berättade på pressträffen om förstörelsen i stadsdelen Navestad efter upploppen.

Han menar att polisens uppdrag både är att skydda yttrandefriheten, samtidigt som man ska upprätthålla ordning.

– Polisen ska skydda människors rätt att säga det de vill. Samtidigt har de ett uppdrag att skydda lag och ordning. Det här visar hur svårt polisens uppdrag är.

Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs på ett torgmöte i Stockholm. Arkivbild.