Misstänkt för polismord häktad över tidsgräns

Micke Larsson/TT

Uppdaterad 2021-11-08 | Publicerad 2021-10-01

Blommor och ljus vid platsen i Biskopsgården i Göteborg där en polisman sköts till döds i slutet av juni. Arkivbild.

En 17-årig pojke som misstänks för polismordet i Göteborg ska stanna i häktet, trots att den nya gränsen om högst tre månaders häktning av personer under 18 år överskrids.

Det finns synnerliga skäl att förlänga häktningen, anser tingsrätten.

Lagändringen om kortare häktningstider antogs i ett beslut av riksdagen i maj.

Ärendet i Göteborg kan vara första gången lagtexten prövas om en person under 18 år.

– Jag har inte hört talas om något sånt här fall tidigare, säger åklagaren Linda Wiking.

17-åringen greps två dagar efter mordet på en polisman, som skedde i stadsdelen Biskopsgården på Hisingen sent på kvällen 30 juni. Han är misstänkt för mord och mordförsök.

Göteborgs tingsrätt hänvisar i sitt beslut till brottens höga straffvärde, men också till att det handlar om brott som är svåra att utreda, och till att någon annan ”betryggande övervakning” av 17-åringen inte kan anordnas.

Tillsammans är detta synnerliga skäl för att tillåta att den misstänkte sitter häktad längre än normalt, enligt tingsrätten.

Åtal om en månad?

Tiden förlängdes i två veckor. Sedan görs en ny prövning.

– Vår förundersökning är klar. Den misstänkte och hans advokat kommer att få ut materialet i början av nästa vecka, säger Wiking.

Advokaten behöver därefter få några veckor på sig för att gå igenom materialet.

– Sedan behöver jag några dagar för att väcka åtal. Det blir antagligen omkring nästa månadsskifte, lite beroende på om advokaten begär att det ska utföras kompletterande åtgärder, säger Linda Wiking.

Advokat Hans Palm, som försvarar 17-åringen, har inte bestämt om fredagens häktningsbeslut ska överklagas.

– Lagen ger utrymme för att gå över tiden, och åklagaren la upp det på ett sådant sätt att tingsrätten tyckte att det fanns skäl att göra det, säger Hans Palm.

HD prövade

I samma lagändring i maj beslöt riksdagen också om en ny gräns för häktning av vuxna personer – nio månader.

Den skrivningen prövades nyligen av Högsta domstolen, som fann synnerliga skäl att låta en person som misstänks för sexualbrott mot barn sitta häktad längre än så.

Sverige har fått återkommande kritik från bland andra FN och Europarådet för långa häktningstider. Före riksdagsbeslutet i maj fanns ingen gräns för hur länge en person kunde sitta häktad.