Mördaren flydde på elsparkcykel

Uppdaterad 2022-01-23 | Publicerad 2022-01-22

Mord, skjutningar och explosioner – den senaste veckan har våldet eskalerat i Helsingborg.

Nu hoppas polisen att tips från allmänheten ska lösa våldspiralen. Man efterlyser bland annat iakttagelser från mordet på Norra Stenbocksgatan.

– Den misstänkte är en mörkklädd person på elsparkcykel, säger Paul Hurtig, utredningsledare, grova brott Helsingborg.

Klockan var tjugo i åtta och skolbarn och lärare skyndade mot första lektionen på tisdagsmorgonen. Då slog mördaren till och öppnade eld mot en bil som stod parkerad längs med gatan.

En man i 40-årsåldern besköts med ett stort antal skott. Flera personer blev vittnen till mordet och försökte hjälpa mannen. De larmade 112 och gjorde HLR men hans liv gick inte att rädda.

Flydde på elsparkcykel

Vittnen såg hur mördaren flydde från platsen på en elsparkcykel. Fordonsvalet förvånar inte polisen.

– Den kommer lätt från platsen. Den kan köra där bilar inte kommer fram, säger Paul Hurtig, utredningsledare, grova brott Helsingborg.

Tack vare vittnesuppgifter och utredningsarbete har polisen en bra bild av vilken väg mördaren tog.

– Från brottsplatsen har man kört via Bagaregatan och sedan via Hjälmshultsgatan och sedan söderut på Stampgatan, i riktning mot centrum.

Enligt vittnen ska skytten ha flytt på en elsparkcykel. Det är oklart vilken färg den hade. Elsparkcykeln på bilden har inget med händelsen att göra.

Paul Hurtig utesluter inte att att det kan ha varit någon ytterligare gärningsperson på platsen. Senare samma dag hämtade polisen in åtta personer till förhör. Alla släpptes dock kort efter.

– De hördes för att vi misstänkte att de visste något. I nuläget har har vi ingen frihetsberövad i ärendet, säger Karim Ottosson, lokalpolisområdes chef Helsingborg.

Nu hoppas polisen på att få in fler uppgifter från allmänheten.

– Vi är ju intresserade av iaktagelser från brottsplatser, i anslutning till brottsplatsen och längs med flyktvägen, säger Paul Hurtig.

Jakten på elsparken

Elsparkcykeln kan vara nyckeln till att hitta mördaren. Därför har polisen beslagtagit ett antal elsparkcyklar för teknisk undersökning. Dessutom har man begärt ut uppgifter från bolaget som hyr ut elsparkcyklarna – kanske hade mördaren eller någon i dennes bekantskapskrets bokat cykeln.

– Vi har kontakt med uthyrare. För att se vad vi kan få fram via dem, säger Paul Hurtig.

Polisens kriminaltekniker undersöker området kring en parkering i Helsingborg efter en skottlossning på morgonen den 18 januari.

Våg av våld

Mordet på Norra Stenbocksgatan under onsdagsmorgonen var kulmen av en våldsvåg som drabbat Helsingborg. Den senaste veckan har tre skjutningar och två sprängningar inträffat.

  • Natten mot den 14 januari smäller det vid en entrédörr på Vildrosgatan i Helsingborg. Ingen person skadas men det blir materiella skador. Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.
  • Klockan 03.11 den 15 januari får polisen in flera samtal om en kraftig explosion på Furutorpsgatan. Boende beskriver hur hela huset vibrerade. Ingen person skadades vid händelsen men det blir omfattande skador i entrén till ett flerfamiljshus. Polisen rubricerar detonationen som allmänfarlig ödeläggelse och tar in en person på förhör. Denne släpps senare.
  • Vid sextiden på morgonen den 16 januari får polisen samtal om skottlossning i Hittarp. När patrull kommer till platsen kan man konstatera att det skjutits mot en bostad.
  • Den 18 januari inträffar mordet på Norra Stenbocksgatan.
  • Natten den 19 januari är det dags igen. Klockan 04.39 peppras en lägenhet på Närlundavägen med ett stort antal skott. Även intilliggande lägenhet träffas.

”Man blir lite skrämd”

Janet Weikle bor granne med den lägenhet som besköts den 19 januari. Efteråt räknade hon kulhålen, hon räknade till ett trettiotal.

– Jag vaknade av det. Man blir lite skrämd, säger Janet Weikle.

Kort efter händelsen ringde och bankade det kraftig på dörren men Janet vågade inte gå för att se efter vem det var. I efterhand har hon förstått att det troligen var polisen som ville ställa frågor.

– Jag går lite dåligt så man kan höra mig vid dörren. Därför avstod jag.

Janet Weikel och Lars Nilsson bor granne med den lägenhet som blev beskjuten den 19 januari. Janet vaknade av skotten.

Janet har bott i området i 18 år och berättar att det har inträffat en skjutning tidigare. För två år sedan.

– Det känns som de är lite likgiltiga och bryr sig inte om att någon annan kan träffas.

Kriminellt nätverk

Våldsutvecklingen i Helsingborg bekymrar polisen. Paul Hurtig misstänker att det är en konflikt i den undre världen.

– Det är en osämja mellan olika fraktioner, säger han.

Vilka grupper det kan handla om är ännu oklart. Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera personer från ett Malmöbaserat kriminellt nätverk plötsligt dykt upp i Helsingborg den här veckan.

– Antingen är det något på gång eller så ska de dit och medla på något sätt, säger en person med insyn i den undre världen.

Detta nätverket ska ha en pågående konflikt med kriminella i Köpenhamn. Som, enligt uppgiftslämnaren, bland annat ska ha lett till att en dansk medborgare förra året sköts ihjäl vid Bunkeflostrand, Malmö.

Paul Hurtig är tydlig med att polisen arbetar brett för att lösa mordet på Norra Stenbocksgatan. Ett spår man tittar på är mordoffrets släkt. En äldre släkting till offret är just nu åtalad för stämpling till mord samt misstänkt för både penningtvätt och narkotikasmuggling.

– Det är en sak som vi tittar på, bland mycket annat.

Polis på plats efter ett av alla de våldsdåd som skakat Helsingborg de senaste veckorna.