Georgiens expresident Saakasjvili inför rätta

TT-AFP

Publicerad 2021-11-29

Georgiens tidigare president Mikhail Saakasjvili under rättegångens första dag.

Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili ställdes inför rätta på måndagen för anklagelser om ”missbruk av ämbetet”.

Expresidenten som tappat mycket i vikt under sin hungerstrejk såg blek ut men slog ifrån sig anklagelserna.

I samband med rättegången gjorde Saakasjvili sitt första offentliga framträdande sedan gripandet den 1 oktober. Expresidenten nekade till brott och beskrev anklagelserna mot honom som påhittade.

– Alla vet att jag inte ska sitta i fängelse eftersom alla anklagelser mot mig är falska och politiskt motiverade, sade Saakasjvili inifrån sin glasbur i rättegångssalen.

”Begick misstag”

Under sitt anförande bytte han till engelska för att göra ett uttalande till ”Georgiens internationella partner”.

– Jag torterades, jag behandlades inhumant, misshandlades och förnedrades, sade expresidenten.

Saakasjvili medgav dock att han begick ”fler än tillräckligt många misstag” under sin tid vid makten.

– Jag ångrar väldigt mycket flera misstag, till att börja med att vi misslyckades med att skapa ett oberoende rättsväsende. Jag ber om ursäkt till alla som har lidit till följd av det, sade Saakasjvili.

I förra veckan skrev Saakasjvili på sin Facebooksida att han tror att ”chansen är noll” att rättegången mot honom är rättvis.

Hungerstrejkade

Västvänlige Saakasjvili dömdes 2018 i sin frånvaro till sex års fängelse för sin roll i en våldsam polisinsats 2007 mot en demonstration. Han erkände att polisen använt övervåld, avgick därefter och utlyste nyval som han sedan vann.

Saakasjvili greps den 1 oktober i år, strax efter att ha återvänt från sin exil i Ukraina, och hungerstrejkade i 50 dagar. Fängslandet av honom har förvärrat den politiska krisen i landet som pågått sedan parlamentsvalet för ett drygt år sedan.