Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-02-20

Ett skott från halva plan lurade Tommy Salo - och sänkte kronorna

Tre Kronor är borta ur OS-turneringen.

Den lätta matchen mot Vitryssland blev en mardröm.

Svenskarna var inte i närheten av den nivå man visat i tidigare matcher och förlusten var ett faktum när Tommy Salo med två minuter kvar av matchen släppte in ett skott från nästan halva plan.

Här på aftonbladet.se kunde du följa matchen minut för minut - här nedan har du ett sammandrag:

Det som inte kunde hända hände - och Tre Kronor föll mot Vitryssland.

Tredje perioden:

Slutmin: Ut med Tommy Salo - Tre Kronor spelar med sex utespelare. Vitryssland missar öppet mål. Tre Kronor utslagna ur OS!

18-19:e min: Tre Kronor lyckas få en tekning i anfallszon med knappa två minuter kvar att spela. Kalabalik framför vitryskt mål utan att svenskarna lyckas få in pucken.

17-18:e min: MÅL! Tommy Salo släpper in ett vitryskt slagskott från halva plan. Pucken tar på Salo som inte har kontroll på var den är. Den svenske målvakten vänder sig om - och ser pucken i mål.

16-17:e min: Sju sekunder innan Tre Kronor är fulltaligt lyckas Vitryssland få en tekning i vår zon. Jörgen Jönsson vinner tekningen. Fulltaliga igen.

15-16:e min: Vitryssland tar sig in i Tre Kronors zon och sätter upp ett positionsspel. Zetterberg bryter dock och får viktiga sekunder att gå.

14-15:e min: Utvisning! Drygt fem minuter kvar - Renberg visas ut efter en hög klubba!

13-14:e min: Vitrysk kontring och skott över Salos bur från bra läge på vänsterkanten.

12-13:e min: Lidström får bra skottläge på blå linjen efter fin passning från Micke Nylander. Bra skott som målvakten dock tar. Vitryssland fortfarande inte helt ofarliga och lyckas skapa några farligheter i svensk zon.

11-12:e min: Lidström skjuter två bra skott från blå linjen - målvakten räddar.

10-11:e min: Utvisning på vitryss när Sundin dras ner på väg igenom framför mål. Tre Kronor sätter upp power play med Sundins femma.

8-9:e min: Inget bra spel - från något av lagen. Mathias Johansson tar sig in i anfallszon, släpper till Axelsson - som skjuter ett dragskott i magen på vitryske

målvakten.

7-8:e min: Nu är det ”in med pucken å jobba” som gäller för Tre Kronor - är dock inte tillräckligt snabba för att behålla spelet i anfallszon.

6-7:e min: Vitryssland reder ut numerära underläget utan större problem. MÅL! Mats Sundin ”får” pucken av vitrysk back innanför blå linjen. Fri med målvakten gör han inget misstag; 3-3!

5-6:e min: Tre Kronor lyckas först efter en minut av utvisningen att sätta upp något power play - Vitryssland stjäl pucken och spelar enkelt ur egen zon. Krampaktigt!

4-5:e min: Tungt för Tre Kronor - inget ordentligt passningsspel ännu. När man lyckas ta sig ner i vitrysk zon bökas det mest i hörnen. Vitryssland slår enkelt ifrån sig till icing. Utvisning: vitryske Stas för fasthållning. Vitryssland kontrar i box play, igen, och är nära att peta in pucken när man kommer i två mot en-läge.

3-4:e min: MÅL Mattias Öhlund passar snett inåt i egen zon - vitrysk forward bryter passningen och drar in ett handledsskott mellan benen på Salo.

2-3:e min: Dahlén inne med Nylander och Sundström i andra bytet. Dahlén och Nylander lyckas krocka bakom motståndarkassen. Tredje bytet: Oförändrad line med Zetterbergs.

1:a min: Sundin börjar ihop med Alfredsson - och Näslund. Toppning?

Andra perioden:

Sammanfattning: Tre Kronor lyckas aldrig komma i närheten av det självklara spel vi sett i tidigare matcher. Det här får bli en kämpaseger. Vitryske målvakten bra, men har inte behövt göra några ”idioträddningar” för att hålla sitt lag kvar i matchen.

Slutmin: Inget ordnat spel - från något av lagen. Tre Kronor försöker lägga ner pucken djupt och jobba - utan att lyckas komma först på pucken.

18-19:e min: Tre Kronor lyckas döda första minuten av utvisningen utan att Vitryssland knappt tagit sig in i vår zon. Näslund kontrar ihop med Jörgen Jönsson – väljer att skjuta själv, målvakten räddar.

17-18:e min: Spel fyra mot fem. Tre Kronor spelar med Sundin, Alfredsson, Olausson och Lidström. Vitryssland lyckas inte sätta upp något riktigt positionsspel.

16-17:e min: Kenny Jönsson tacklar sönder vitrysk forward i svensk zon. Tre Kronor får inte igång något spel, Vitryssland har inga större problem att hålla svenskarna ifrån egen zon. Mattias Öhlund utvisad för spel med hög klubba.

15-16:e min: Fem mot fyra-spelet avslutas med att Sundin prickar vitrysk back i halshöjd med hårt slagskott - Alfredsson lyckas inte sätta returen.

14-15:e min: Tre Kronor spelar fem mot fyra med Sundströms femma. Lyckas dock aldrig sätta upp något riktigt power play. In med Sundins femma. Tekning i anfallszonen med minuten kvar av utvisningen. Vitrysk kontring som Salo avvärjer.

13-14:e min: Daniel Alfredsson fri med målvakten - prickar benskydden. Avvaktande vitrysk utvisning. Sundström får iväg ett bra skott, målvakten räddar.

12-13:e min: Tre Kronor har bättre rörelse - dock utan att nå upp till tidigare matchers nivå.

11-12:e min: Mathias Öhlund prickar stolpen med ett stenhårt skott - Vitryssland kontrar sig till farlighet. Tre Kronor betydligt piggare just nu.

11-12:e min: Vitryssland lyckas, en av få gånger, ta sig in i svensk zon och är nära att styra in en ny ledningspuck. Tre Kronor tar sig upp i anfallszon. Zetterberg tar två varv runt vitrysk bur - kalabalik framför mål - resultatlöst dock.

10-11:e min: MÅL! Micke Nylander sprätter upp pucken i nättaket efter att ha skurit in framför mål från högerposition.

9-10:e min: Tre Kronor sätter upp pwer play - Holmström får bra läge framför mål, skjuter utanför. Lidström träffar Holmström framför mål med mäktigt slagskott från blå.

8-9:e min: Utvisning på vitrysk spelare för fasthållning. Tre Kronor spelar med Sundin, Holmström, Lidström, Dahlén och Alfredsson. Skapar farlighet direkt, blockering.

7-8:e min: Nylander hittar Lidström som skickar iväg ett bra slagskott, målvakten räddar utan större problem eftersom han har fri sikt. Vitryssland lyckas därefter skapa kalabalik framför Salo som dock lyckas hålla pucken framför sig.

6-7:e min: Mats Sundin rundar vitryska buren - får sånär in en backhand köksvägen. Bra press av svenska femman. Vitryssland slår bara ifrån sig.

5-6:e min: Tekning i offensiv zon efter vitrysk icing. Tre Kronor biter sig fast i zon, snurrar runt mål och i hörnen - utan att ta sig till riktig farlighet. Ny icing.

4-5:e min: Kim Jonsson får iväg ett bra skott från blå i utsidan av vitryska buren. Nylander nära orsaka farlig kontring när han tappar pucken på offensiv blå linje.

3-4:e min: Sundins femma med Dahlén och

Alfredsson ser lite hungrigare ut i den här perioden - dock utan att få till något riktigt bra spel.

2-3:e min: Nylanders femma förlägger spelet i vitrysk zon - avlöses av Jörgen Jönssons femma som fortsätter svensk press på vitrysk planhalva. Tre Kronor spelar mer ”in med pucken i zon och jobba”-hockey i den här perioden. Första vitryska farligheten när man lyckas hålla sig kvar i svensk zon och får iväg ett skott i magen på Salo.

1:a min: Sundin-femman börjar för Tre Kronor. Sundin vinner tekningen. vitrysk icing efter att kronorna vräkt in pucken i zon och försökt jobba fast spelet i offensiv zon. Sundin vinner tekningen till Lidström som passar Olausson - bra skott, räddning - och ny icing.

Första perioden:

Sammanfattning: Tre Kronors sämsta period hittills i OS. Har svårt att få till något ordnat passningsspel. Hittar heller inte rätt med de långa passningarna genom mittzon som varit så framgångsrika i de tidigare matcherna. Skottstatistiken säger 22-10 till

kronorna - men det är siffror som inte riktigt speglar händelserna på plan. Vitrysslands kontringar farliga hela tiden.

Slutmin: Tre Kronor lägger ner pucken i anfallszon och jobbar. Dahlén nära peta in retur framför mål efter skott av Ragnarsson.

18-19:e min: Zetterberg, Renberg och Jönsson sätter press i anfallszon - vitrysk icing. Bra skott av Öhlund efter tekningen - bra räddning av vitryske målvakten.

17-18:e min: Daniel Alfredsson prickar ribban efter oordnat försvarsspel av Vitryssland.

16-17:e min:Dahlén får iväg ett skott mot mål från högerkanten - inga större problem för vitryske målvakten. Tre Kronor har märkligt svårt att få igång ett riktigt passningsspel.

15-16:e min: Vitryssland nära komma igenom fram Salo igen - som dock räddar med att liggande stöta iväg pucken med klubban.

14-15:e min: Än en gång tillåts vitrysk forward komma innanför svenska blålinjen och skjuta - skottet stoppas dock av svensk back.

13-14:e min: Nylander, Näslund och Sundström sätter bra press i vitrysk zon - bästa bytet hittills. Nylander avslutar med skott i magen på vitryske målvakten.

12-13:e min: Vitryssland hänger med bra så här långt och har haft minst lika många, och farliga, chanser som ett betydligt tamare Tre Kronor än i tidigare matcher. 11-12:e min: Tommy Salo tvingas göra ännu en kvalificerad räddning då Vitryssland pressar på. Tre Kronor har märkligt svårt att ta tag i spelet.

10-11:e min: Vitryssland lyckas skaka kronorna rejält i fem mot fyra. Salo tvingas till räddning på skott från slottet. Tre Kronor flyttar ner pucken i vitrysk zon och får tiden att gå.

9-10:e min: Bra skott av Jörgen Jönsson som dock räddas av vitryske målvakten. Vitryssland lyckas återigen ta sig fram till ett friläge framför Salo. Kenny Jönsson utvisad efter hakning på vitryske forwarden.

MÅL! Vitryssland gör 2-1 i spel fem mot tre!

8-9:e min: MÅL! Vitryssland vinner tekning - pangar in kvitteringen i Salos vänstra kryss - i spel fyra mot fem! Tre Kronor flyttar efter målet upp spelet i vitrysk zon - har ett stolpskott.

7-8:e min: Fem mot tre-spel i över en minut. Sundins femma fortsätter på isen. Vitryssland lyckas dock kontra och komma i två mot en-situation! Mats Sundin tvingas trycka ner vitryss - utvisad.

5-7:e min: Tre Kronor spelar med sex utespelare efter avvaktande utvisning på vitryss för armbågstackling. Sundins femma spelar power play - sätter upp för skott från Sundin på blå linjen. Ny utvisning på vitryss efter crosschecking i ryggen på Holmström

framför mål.

5-6:e min: Vitryssland backar hem och satsar på kontringar - och lyckas också från vänsterkanten få iväg ett farligt skott som Salo dock räddar. Bästa vitryska bytet hittills.

4-5:e min: Tre Kronor kontrollerar matchen fullständigt. Vitryssland lyckas för första gången skaka Salo med lite kalabalik framför Tre Kronors mål. Ingen riktig farlighet, dock.

3-4:e min: Mats Sundin för in pucken i anfallszonen, rundar mål och passar snett inåt bakåt till Ulf Dahlén som är nära att peta in pucken.

2-3:e min: MÅL! Nicklas Lidström får göra sitt första mål i turneringen när han dundrar in ett slagskott mellan benen på vitryske målvakten. Passningar av Micke Nylander och Kim Jonsson.

2-3:e min: Sverige har redan förlagt det mesta av spelet nere i vitryska zonen. Första skottet på mål ett backskott av Ragnarsson - avvaktande utvisning på vitrysk spelare, tid 1,47. Tre Kronor får chansen att spela power play. Mats Sundin skjuter ett bra skott från blå linjen - nära att Holmström kommer åt returen. Sundins femma får fortsatt förtroende i fem mot fyra-spelet. Lidström nära att få in ett skott från backposition.

Bra power play-spel av Tre Kronor innan

Vitryssland lyckas få pucken över sargen.

1:a min: Tre Kronor börjar i vanlig ordning med Mats Sundins femma. Tommy Salo tillbaka i mål. Matchens första avblåsning: en icing från Vitryssland.